Народний календар: Спиридон і Никодим


В цей день відзначається пам'ять преподобних Спиридона і Никодима, проскурників Печерських.

У цей день потрібно було переводити курей в зимові закути, а також відзначати старих і слабких, вибирати птаха на забій. Готували різні страви з курятини: запечену або фаршировану курку, котлети з курячого фаршу, курники - пироги з начинкою з курячого м'яса.

У деяких районах на Никодима і Спиридона відзначали своє свято рибалки. В цей день згадували прислів'я та приказки, пов'язані з водним промислом: «Не нагодує земля - нагодує вода»; «Вода - не нива, не ореш, не сієш, а ситий буваєш». Втім, заняття це бувало і небезпечним, особливо на північних морях. Це знайшло відображення і в крилатих виразах: «Щоб рибку з'їсти, треба в воду лізти»; «Рибу ловити - при смерті ходити»; «Ловці рибні - люди згубні».

Мисливці також користувалися на Никодима і Спиридона особливою пошаною. В цей час вони виходили на першу заячу полювання по свіжому снігу. У мисливців теж були свої приказки: «На ловця і звір біжить»; «За двома зайцями поженешся - жодного не зловиш» (або інший варіант цієї приповідки - «Двох зайців ганяти - жодного не зловити»); «Не доріг кінь - доріг заєць». Зайчатина вважалася ласощами, і якщо вдавалося зловити звіра, сім'ю мисливця в цей день чекав смачний обід.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!