Орендар не має права забороняти любительське рибальство на водоймі


У зв’язку з численними зверненнями любителів-рибалок з питань де і як дозволено ловити рибу в Україні, через те, що в останні роки спостерігаються непорозуміння з цього приводу між рибалками-любителям та орендарями окремих водойм, Комітет Народного контролю повідомляє, що з питань використання водойм в Україні діє Koнституція України, ст. 47 Водного кодексу України, постанова Кабінету Міністрів України № 1042/93 та інші підзаконні акти.

У відповідності до цих законодавчих актів водні ресурси є об’єктами права власності українського народу, а права власника здійснюють органи державної влади та місцевого самоврядування в межах, визначених Конституцією та законами України. Зокрема ст. 47 Водного кодексу України визначає, що загальне водокористування здійснюється громадянами України для задоволення їх потреб безкоштовно, без закріплення водних об’єктів за окремими особами та без надання відповідних дозволів. У статті перелічені деякі основні потреби громадян, до яких входять купання, плавання на човнах, водопій тварин, любительське і спортивне рибальство.

Пункт 5 постанови визначає, що до любительського і спортивного рибальства належать способи ловлі риби без застосування обладнання для промислового вилову риби (сітки, неводи, ятера та ін.), а також обладнання, що заборонене для використання при ловлі риби в Україні як таке, що наносить шкоду популяції риби, екології водних об’єктів, завдає поранень (електроприлади для ловлі, прилади, що створюють ударні навантаження, та хімічні сполуки, що призводять до тимчасової недієздатності риби та негативно впливають на інші види водних організмів). До дозволених належать вудочки, донні вудочки, закиди та вудочки для лову плавом, спінінги та ін.

Разом з тим, постановою з метою більш ефективного використання водойм в Україні для збільшення запасів риби дозволяється оренда окремих водойм за рішеннями районних органів державної влади. При цьому встановлено, що оренда здійснюється тільки в межах законодавства України та виключно для розведення, відгодівлі і послідуючого вилову та реалізації тільки окремих видів риб, які виробляють рибозаводи в Україні. Для штучних водойм такими видами риб в Україні встановлені короп, товстолоб та білий амур. При цьому постановою визначається порядок і правила господарювання орендарями, зокрема щодо питань документальної звітності та відповідальності в разі нанесення шкоди.

Постановою не допускається будь-яка діяльність по будівництву на берегах різних причалів, будинків, складів, знищення очеретів у заплавах, додаткове підвищення чи пониження рівня води, встановлення сіток тощо.

Для здійснення контролю за використанням водойм за призначенням орендарі зобов’язуються вести відповідну документацію і фінансову звітність (кількість і види закупленого молодняка, кількість і терміни використання придбаних комбікормів, графіки годівлі риби, в т. ч. і в спеціальних тимчасових садках для молоді, книги обліку і графіки перевірок стану води, насичення води киснем, затверджений план вилову риби для реалізації). При цьому особливо наголошується, що орендар не має права вилову аборигенних видів риб у водоймі, а така риба підлягає після сортування виловленого обов’язковому поверненню до водойми, про що складається акт за участю представників державного органу влади, органу місцевого самоврядування. Нагадуємо, що до аборигенних видів риб належать всі види, що розмножуються у водоймі природним шляхом (карась, плотва, окунь, щука, плоскирка та інші).

Орендар не має права забороняти любительське рибальство на водоймі. Категорично заборонено встановлювати та стягувати плату з рибалок-любителів, оскільки такі дії кваліфікуються чинним законодавством як здирництво і переслідуються законом в рамках Карного кодексу України

При цьому орендар має право попередити і контролювати, щоб виловлені види риб, які розводяться, були повернуті до водойми. При цьому до уваги може братися лише та риба, що відповідає середньо ваговим показникам конкретного виду, що перебуває на відгодівлі. В якості прикладу: якщо виловлений короп має аналогічну вагу з усіма іншими, його слід вважати таким, що перебуває на відгодівлі, але якщо його вага різниться з тими, що відгодовуються, на кілограм чи дуже суттєво, то такий короп вважається таким, який перебував у водоймі до моменту оренди і не може бути предметом спору стосовно власності орендаря.

Якщо в період рибалки виникають суперечки, то вони вирішуються у відповідності до законодавства, при тому виклики до водойми працівників чергової частини міліції покладаються на орендаря, а рибалка призупиняється тільки після складання протоколу про порушення вимог чинного законодавства однією із сторін, якщо таке здійснено риболовом-любителем. У разі необхідності суперечки вирішуються на загальних підставах у суді.

Комментировать
Весьма не однозначный документ.
в чем неоднозначность? упомянуты реальные нормы закона.
Згоден.
"Казнить нельзя помиловать".
Питання-як його трактувати...
от і біда - що кожен як хоче, так і трактує...
К сожалению все прекрасно знают, что в реальном времени всё обстоит совершенно по другому.
если люди не хотят защищать свои права - то конечно все обстоит совершенно по другому.
Права то можно отстаивать... Но то разве рыбалка будет? Прийти на берег, устроить ссору (может даже и мордобой) с охраной, вызвать милицию, составить протокол (а то и проехать в РОВД, если таки мордобой случился)... После таких приключений у большинства нормальных людей пропадет не то что желание рыбачить, а и вообще находиться на этом водоеме. Поэтому, ИМХО, для "бесплатных" рыбалок - реки, ставки - надо оплачивать услуги по зарыблению. Ну а если арендатор не качественно выполняет свои функции, то усилиями местной громады принудить выполнять их качественно или освободить место для других. А приехать за ...км, дабы повоевать, используя брешь в законе - то не рыбалка, кругом и так куча несправедливости с которой можно побороться, а на рыбалке надо отдыхать и получать удовольствие)
То есть, если я правильно понял, брать в аренду водоем, закупать и запускать туда определенные виды рыб с целью последующей продажи билетов на осуществление любительского рыболовства этих же видов рыб - есть противозаконно?
не прописано такого в законі: взяти в оренду водойму для організації любительського рибальства і продажу квитків. для розведення та продажу риби - так. тобто орендар може з вас гроші брати тільки за вирощену на даній водоймі НИМ САМИМ рибу.
По моему это документ при его неукоснительном использовании скорее навредит чем будет полезен и государству и рыбакам....
Потому как согласно данной трактовке, я завтра могу поехать на Белые Камни и ловить там щуку, посылая всех на... При том, что человек который вложил в тот водоем не мало денег и на зарыбок и на его облагораживание, будет просто нести убытки. Как следствие: заброшенные, заросшие водоемы, выбитая рыба - буквально через несколько лет...
Якщо орендар "Білих Камнів" покаже тобі документи, які підтверджують, що він туди запустив рибу щуку, займається її вирощування та продажем роками - пошлють тебе ))) читай уважніше матеріал.
Ну я вот на это обратил внимание : При цьому встановлено, що оренда здійснюється тільки в межах законодавства України та виключно для розведення, відгодівлі і послідуючого вилову та реалізації тільки окремих видів риб, які виробляють рибозаводи в Україні. Для штучних водойм такими видами риб в Україні встановлені короп, товстолоб та білий амур. При цьому постановою визначається порядок і правила господарювання орендарями, зокрема щодо питань документальної звітності та відповідальності в разі нанесення шкоди.
я тобі це й описав вище...орендар не має права брати з тебе гроші на водоймі за щуку, окуня чи плітку - якщо він там їх не вирощує. амур, короп, товстолоб - інша справа
И вот это: Категорично заборонено встановлювати та стягувати плату з рибалок-любителів, оскільки такі дії кваліфікуються чинним законодавством як здирництво і переслідуються законом в рамках Карного кодексу України
Ну в статье 4 абзац:
"Водокористувач, який узяв водний об’єкт у користування на умовах оренди, зобов’язаний доводити до відома населення умови водокористування, а також про заборону загального водокористування на водному об’єкті, наданому в оренду."
Я так понимаю, что все-таки, если водоем орендован, то рыбачить там нельзя бесплатно.
вище у коментарях я відповів - гроші з вас можуть брати тільки за тут виловлену рибу, яка там вирощується орендарями. аборигенна риба і її вилов (якщо вона там не розводиться, а таке може бути - і щука, і судак, і лящ) - за правилами загального водокористування виловлюється безкоштовно, до 3 кг на добу ліміт
Написано что вобще не имеют права брать деньги за рыбалку.оренда ток для выращивания и вылова!
можуть брати гроші за окремі сервісні послуги - мангал, вимостка, бесідка та інше, якщо це орендарем виготовлено власноруч саме для таких цілей. це питання комфорту і кожен сам вирішує для себе...
А можно кратко для неподкованных в юриспруденции - то есть я могу спокойно придти с удочками на ото озеро с форелью (ведь ее нет с списке разводимых рыбов?), а сторожу сказать, что мангал и беседка мне не нужны, иди мол отсюдова?:):):)
не совсем так. форель и некоторые другие виды рыб разводятся в Украине - сверху указанный список не исключительный. если арендатор вам предоставит на эти рыбы документы - вы можете лишь посидеть на берегу и покайфовать видом водного плеса )))
Или з этого документа следует, что они вообще не имеют права свою форелю там разводить?:)
с этого документа понятно что можно ловить без каких либо плат только аборигенных рыб. А типа всех приходить и посылать, иговорить вы не можете разводить форель это уже детский сад... Конкретно у меня всегда стояла проблемма половить карася, для себя решил, соберу документы пойду ткну носом арендаря и буду себе ловить карася. А он пусть вызывает ментов если хочет.
если карась местный, не запущен арендатором - нужно доказывать свою правоту. закон на вашей стороне. другое дело. что у нас люди не хотят отстаивать свои права.
а ведь имейте ввиду: 99% арендаторов ЧЕТКО знают что можно, а что нельзя ))) есть конечно глупцы, которые не изучают вопрос досконально прежде чем заняться арендой водоема и разведением рыбы, но это уже их проблемы
данная статья - не документ. лишь заметка с указанием норм законодательства. для серьезного разговора с арендатором вам потребуется выше указанные кодексы, законы, постановления КМ и Конституция. тут еще не указаны 4-5 других документов, которые тоже касаются рыборазведения и любительского рыболовства в разных аспектах, например Закон про аквакультуру 2012 года.
а може в когось є збірка цих документів для друку, буду вдячний! (киньте на ел. пошту [email protected])
можу вам допомогти назвами цих документів, копіюйте в пошукову систему, завантажуйте:
-Конституція України
-Водний кодекс України
-Закон України «Про тваринний світ»
-Постанова Кабміна «Порядок здійснення любительського і спортивного рибальства»
-Закон України Про Аквакультуру
-Про затвердження Правил любительського і спортивного рибальства та Інструкції про порядок обчислення та внесення платежів за спеціальне використання водних живих ресурсів при здійсненні любительського і спортивного рибальства (ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА УКРАЇНИ Н А К А З)
-ІНСТРУКЦІЯ про порядок обчислення та внесення платежів за спеціальне використання водних живих ресурсів при здійсненні любительського і спортивного рибальства
-Закон Украины Про рибне господарство, промислове рибальство та охорону водних біоресурсів
..........
окремо в приват кину посилання на обговорення цих документів на форумі
"Для штучних водойм такими видами риб в Україні встановлені короп, товстолоб та білий амур."
Из этого предложения создалось как раз впечатление, что это исключительный список и ничего другого разводить не можно:)
так, це не повний список...
Документ хороший, и самое главное, юридически качественный.
Поэтому, ловить по принципу: поймал - отпустил можно совершенно бесплатно. Хотя это врятли кто позволит. Но можно вызвать милицию. А с другой стороны Вас могут не допустить на территорию просто. Но должен быть сервитут.
В общем есть о чём поговорить на эту тему.
Поэтому, ловить по принципу: поймал - отпустил можно совершенно бесплатно. Хотя это вряд ли кто позволит.Конечно не позволит,если земля у озера в аренде,устроенная территория и т. п.
якщо домовитись по мирному = то можуть і пустити...
Вот у меня арендатор,каждую осень спускает озеро,а на сколько я понял он не имеет на это право. из за этого падает вода в колодцах. у большинства людей. тут можно с ним поспорить.
для спуска будь-якої водойми треба таку купу дозволів, що я маю сумнів що її хтось збере.. для цього треба мати вагомі підстави та погодити свої дії у десяти інстанціях
большое спасибо за ответ.
Постановою не допускається будь-яка діяльність по будівництву на берегах різних причалів, будинків, складів, знищення очеретів у заплавах, додаткове підвищення чи пониження рівня води, встановлення сіток тощо. Но, как же он, будет вылавливать рыбу?
мається на увазі стаціонарних сіток, які перегороджують водойму або ж русло..
Багато водойм огорожені, плюс собаки, якщо і зайдеш то будеш не рибачить, а про водні закони розказувати, та ще й по телефоні 10 дурнів підтягнуть, настрій та бажання відпаде. Ще з 2013 р. внесли зміни
http://www.ukurier.gov.ua/uk/articles/u-stavkah-kupatisya-i-ribaliti-mozhut-usi/p/
http://4vlada.com/ukraine/28427
http://meget.kiev.ua/kodeks/vodniy-kodeks/razdel-3/
не має чітких роз’яснень.
В поза минулому році бував у Жидачеві, так там на любому водоймі про риболовний білет з свого регіону питають, або плати. Я не проти білетів, але що б система працювала Поки роздрукував закони, засунув у файл та положив у рюкзак…
кожен сам вирішує чи відстоювати йому свої права...
А как быть с раками, их почти везде запрещают ловить, но никто не разводит, а тем более на продажу. Но запрет на вылов фигурирует везде.
заборона на лов раків лише двічі на рік - коли у них період линьки. ловіть собі в інший час. про що мова? до речі є хазяйства де їх і розводять спеціально.
Стаття 47. Право загального водокористування

Загальне водокористування здійснюється громадянами для задоволення їх потреб (купання, плавання на човнах, любительське і спортивне рибальство, водопій тварин, забір води з водних об'єктів без застосування споруд або технічних пристроїв та з криниць) безкоштовно, без закріплення водних об'єктів за окремими особами та без надання відповідних дозволів.

З метою охорони життя і здоров'я громадян, охорони навколишнього природного середовища та з інших передбачених законодавством підстав районні і міські ради за поданням центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері розвитку водного господарства, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення, обласних, Київської, Севастопольської міських державних адміністрацій, органу виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань охорони навколишнього природного середовища та інших державних органів встановлюють місця, де забороняється купання, плавання на човнах, забір води для питних або побутових потреб, водопій тварин, а також за певних підстав визначають інші умови, що обмежують загальне водокористування на водних об'єктах, розташованих на їх території.

Місцеві ради зобов'язані повідомляти населення про встановлені ними правила, що обмежують загальне водокористування.

На водних об'єктах, наданих в оренду, загальне водокористування допускається на умовах, встановлених водокористувачем, за погодженням з органом, який надав водний об'єкт в оренду.

Водокористувач, який узяв водний об'єкт у користування на умовах оренди, зобов'язаний доводити до відома населення умови водокористування, а також про заборону загального водокористування на водному об'єкті, наданому в оренду.

Якщо водокористувачем або відповідною радою не встановлено таких умов, загальне водокористування визнається дозволеним без обмежень.
З цієї статті слідує що рибалити можна тільки в тому випадку якщо документом оренди не визначено інше? Чи не так??
ви дивно і закручено ставите питання. я простіше прокоментую - рибалити можна на орендованій водоймі (апелюючи до вищевказаної норми), якщо це не заборонено в договорі оренди між водокористувачем та, наприклад, сільрадою.
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!