Промисловий вилов риби в Україні: потрібен мораторій!


Науковці та екологи б’ють на сполох: за останні 20 років кількість рибних запасів у водоймах України зменшилася у 100 разів! Побутове браконьєрство, ненормовані скиди води ГЕС, промислове забруднення річок, заморні явища, потрапляння агрохімікатів у водні об’єкти, відсутність системного зариблення водойм аборигенними видами риб — ось далеко не повний список причин зменшення національних рибних запасів.

Є ще одна проблема, яка свідомо замовчується чиновниками й не вирішується роками, а тим часом завдає природі колосальних збитків. Це так зване промислове рибальство на внутрішніх водоймах України. Я називаю його простіше — узаконене браконьєрство. І на захист цього твердження приведу аргументи й факти.

Історія питання

Громадські активісти, які займаються рибоохороною, пройшли  довгий шлях він майже партизанської боротьби до переходу в законодавчу площину. Починаючи з 2008 року, ми могли хіба що влаштовувати громадські рейди, різати риболовні сітки й спалювати їх. Пізніше ми досягли взаєморозуміння з органами державної рибоохорони та Державної екологічної інспекції — і брали участь у спільних рейдах. Щоправда, це не призвело до кардинального вирішення проблеми, оскільки за межами рейдів та нашого нагляду ті ж самі інспектори знову займались кришуванням браконьєрів.

Тоді ми спрямували свою енергію на законодавство. Кілька років тому нам вдалося домогтися повної заборони на ввезення, продаж і використання в Україні електровудок і дешевих китайських сіток. Крім того, ми добились значного (за деякими параметрами — у десятки разів), збільшення штрафів за завдання шкоди біоресурсам. Тепер порушники й браконьєри платять десятки і сотні тисяч гривень компенсації за завдані природі збитки.

А 5 травня цього року народний депутат Олег Купрієнко зареєстрував у парламенті законопроект № 2776, який пропонує накласти 5-річний мораторій на промисловий вилов риби. Такий крок викликано тим, що завтра ми взагалі залишимось без риби у річках: ми переступили межу, за якою її природнє відновлення може забезпечити стійке виживання виду.

Браконьєрство в Україні поділяється на два види — нелегальне (так зване побутове або ж кримінальне) і узаконене, що зветься промисловим ловом. Звісно, держава надає риболовецьким артілям право встановлювати лише обмежену кількість сіток, регулюється навіть розмір вічка сітки. Але насправді їхня робота ніким не перевіряється і промисловики мають змогу коїти все, що лише заманеться: ловити під час нересту, наглухо перегороджувати сітками русла річок, значно зменшувати в документах розміри улову (в результаті платити мізерні податки, але отримувати надприбутки). І це не наклеп, а те, що бачив і засвідчив особисто.

Практика рейдів

Згадаю лише один прикрий випадок. Кілька років тому під час рейду на Київському водосховищі, спільно з іншими громадськими активістами, ми затримали човна рибопромисловців, який трьома сітками перегородив русло Дніпра. Це тільки в одному місці й лише один човен!

Побіжний огляд човна тоді показав, що на плавзасобі вже перебувало близько 200 кілограмів риби. Це з двох знятих сіток, бо третя ще перебувала у воді. Я зазирнув у документи рибалок — і був шокований. Протягом двох останніх місяців рибопромисловці вели якісь фантастичні записи, які свідчили, що вони в день виловлювали і здавали ОФІЦІЙНО на рибоприймальний пункт…. не більше 15–20 кг риби. Тобто вони фактично занижували свої вилови більше ніж у десять разів!

Потім таких перевірок було ще багато: і на Канівському водосховищі, і нижче за течією Дніпра — аж до моря. Всі вони підтверджували тенденцію: промисловий вилов знаходиться у тіні на 90 %, не менше.

Отже, лише за один день один такий човен може заробляти нелегально від 8 до 12 тисяч гривень! А скільки таких човнів лише в однієї артілі?А скільки таких артілей лише на одному Київському водосховищі? А скільки у нас річок і водосховищ, на яких ведеться такий промисел? Не дуже складні підрахунки показують, що надприбутки рибопромисловців сягають сотень мільйонів гривень на рік. І ніхто не рахує збитків, яких завдається природі — ми навіть не можемо уявити собі, скільки насправді виловлюється риби. Контролю нема у цій сфері. Тому я маю повне право називати промислове рибальство узаконеним браконьєрством.

Завдяки таким легальним браконьєрам кількість аборигенних видів риби в річках вже знизилася до катастрофічного рівня. Звісно, час від часу вони створюють видимість відновлення ресурсів, але на ділі обсяги виловленої та запущеної у водойми риби — не порівняти. До того ж промисловці виловлюють цінні породи риб — судака, сома, щуку, а заселяють водойми зовсім іншими видами: товстолобами, карасями, коропами, білими амурами, що порушує біобаланс водного середовища. От і виходить, що українських лящів. судаків і щучок, яких ще не встигли повністю виловити браконьєри, доб’ють переважаючі неаборигенні види риб.

Війна за рибу

Ініціатива мораторію на промисловий вилов, подібно до багатьох інших законопроектів, які можуть змінити на краще наше життя, навіть ще не будучи прийнятою в законодавчому полі, вже спричинила цілу бурю серед рибалок.

Наприклад, радник голови Асоціації рибалок-промисловиків Антон Прокопенко не втомлюється розповідати, що якщо їх виженуть з ринку, то риба в торгівлі подорожчає в рази, а її асортимент зменшиться. «Цим бізнесом займаються 6–7 тисяч приватних підприємців. Знайти роботу в інших галузях вони навряд чи зможуть, так що будуть промишляти незаконним виловом», — стверджує він.

Але один з авторів законопроекту, президент «Громади Рибалок України» Андрій Неліпа, поспішає заспокоїти: «Ми хочемо змінити пріоритети в рибному господарстві — від варварського промислу до аквакультури (вирощування) і рекреаційного рибальства (туризм, платне рибальство, сфера послуг і організація дозвілля). Ці сучасні напрями можуть і нагодувати громадян, і роботою забезпечити, і прибуток до держбюджету дати. До того ж — без шкоди природі».

Закон на боці громади

В суспільстві важливо поширити думку про те, що заборона промислового вилову риби дозволить перейти від браконьєрства та варварського промислу до аквакультури та рекреаційного рибальства.

Оптимальним інструментом для досягнення цієї мети є законопроект «Про введення заборони (мораторію) на промисловий вилов водних живих ресурсів на деяких водоймах України» № 2454а. Народні депутати України О. В. Купрієнко, М. В. Томенко, І. В. Рибак, О. М. Черненко, О. П. Мушак, С. Я. Рудик та В. В. Амельченко вже зареєстрували у Верховній Раді цей законопроект, який ініціює запровадження мораторію на вилов у природних водоймах з 2016 року.

«Він передбачає введення заборони на здійснення промислового рибальства на водних об’єктах басейну Дніпра, Південного Бугу, Західного Бугу, Сіверського Донця з 2016 року, а на водосховищах Дніпровського каскаду вилов може здійснюватися лише у межах спеціальних промислових зон, що визначені Кабінетом Міністрів України», — зазначає голова парламентського Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко на своєму сайті.

Щоправда, законодавцям довелось піти на компроміс з науковцями: мораторій не поширюється на вилов водних біоресурсів у науково-дослідних, науково-промислових, дослідно-конструкторських цілях, для з’ясування їх санітарно-епідеміологічного стану (дослідний вилов). Також будуть дозволені контрольні вилови водних біоресурсів для визначення їх стану та запасів, меліоративні вилови водних біоресурсів з метою формування їх оптимального видового та вікового складу на водних об’єктах. Але ці процеси значно легше проконтролювати, аніж тисячі суден промислових артілей.

Комітет Народного Контролю й надалі добиватиметься запровадження мораторію на узаконене браконьєрство: депутати повинні прийняти законопроект № 2454а. Чи наші можновладці лише тоді зрозуміють, що гроші не можна їсти — коли буде зловлено останню рибку?

Комментировать
В этом году на КВХ судачатники ощутили, полное отсувствие клева мелкого судака 300-500 грам. Видимо сетками с мелкой ячеей отловили почти всю массу молодняка.
Последние 4 года на КВХ на каждом якоре клевали таких. Нормальные рыбаки их отпускают.
це може бути і ще страшніший діагноз - йому вже кілька років нема де нормально віднереститись (((
і згадайте 2010 рік...
О чем говорить,на ямах вместо ляща стоит карась.Раньше ооочень редко попадался в прилове.Просто критически необходимо запретить промлов.
Больше чем согласен. На рыбалке шансы должны быть равны - удочка, червяк, спиннинг, воблер, перед тобой водоем..... и лови - клюнуло, выудил рыбу-твой шанс, не клюнуло или сошло-значит не твой шанс.
И никаких сетей и промвыловов.... ИМХО.
промисловики на такіумови ніяк не погоджуються. у них все простіше - я, сітка і риба...
а толку, пока тут ломают копья - на КВХ выгребают все что осталось ...
Не только на КВХ. На Кременчугском например, сетей промсловых раз в 10 больше чем на КВХ. А в новостях периодически новости проскакивают - Рыбхоз отчитался об увеличении добычи рабы на 15-20% в этом году...(((
та вони всюду - по всій УКРАЇНІ...
Ігоре,ти знаєш,в цьому питанні я-на твоєму боці!
Років хоча б на 5- було б непогано.А краще-10...
Не на 5-10 навсегда убрать промвылов,или будем ловить верховодку!!! Забыли ещё за браков и электроудочки,после которых небудет потомства.
я б так і зробив. але шукаємо компроміс..
Ви навіть не уявляєте яка ситуація на Дністрі - особливо в районі каньону. Під прикриттям "промислу" ставлять кілометрові сітки вздовж і впоперек русла. За останні кілька років "дорибалились" до того, що кілограмовий судак вже трофей. Клюють дітки по 200-300 грам. Замість звичного ляща - підлящики 300-600грам. Браків і сіток стільки, що вони вже самі часто сидять без риби і сіток ставлять ще більше. На водосховищах Дніпра хоч є простір, на Дністрі ж перекрито все і у всіх напрямках. Серце болить... така краса там, і так нещадно нищать (((
уявляю, маю друзів звідти - розказують те саме..
Нажаль про Дністер та Дунай у даному ЗП нардепи писати не захотіли, оскільки офіційні науковці, чиновники Мінприроди та представники заповідників і парків (ПЗФ), які там традиційно практикують рибальство у промислових маштабах (до речі майже неконтрольоване та непідзвітне), в один голос стверджують що не можна заборону на промлов там вводити, оскільки річки транскордонні та якщо Україна не буде там ловити - ловитимуть більше румуни та молдавани. Хоча я думаю, що місцевим рибалкам (з Дністра та Дуная) треба збиратися, їхати гуртом до Києва і пікетувати Екокомітет ВРУ з вимогою до нардепів включити у цей ЗП між 1 та 2 читанням в заборону і басейни цих річок. Бо наших аргументів та авторитету не вистачає - не вірять чомусь нардепи, мабуть керівники парків, які збагачуються десятиріччами на промлові і прикриваються "дозволами", більш переконливі...
ИМХО, все останется на уровне - поговорить, к сожалению.
Уже об этом писали переписали(
"на уровне - поговорить" - ось це і є ваш рівень... тут у коментарях - балакайте далі.
а ми будемо справу робити.
Всё правильно, промысловый лов опустошает наши водохранилища. Но... Давайте представим гипотетически ситуацию
Промысловый вылов запретили.
Куда денутся промысловики ? Как обеспечить запросы население в свежей рыбе ?
Очень сложно объяснить простым людям, что рыба подорожала, потому что запретили её вылов.
Думаю нужно не запрещать промысел, а урезать квоты и контролировать улов. Разрешать ставить промысловые сети, только в пром. зоне. Запретить ловлю неводами и тралом. Конечно промысловикам будет сложно привыкать к новым условиям, но и им нужно подумать о будущем.
Да, и ещё, что то я забыл, а кто у нас занимается контролем за поддержанием и восстановлением водных ресурсов ? Вроде как функции не только контролирующие у этой гос службы. Если не заниматься раборазведением, то восстанавливаться рыбные ресурсы будут не одно десятилетие, всё таки нерест раз в год , а в естественных условиях малька небольшой процент выживает. Рыбопитомники сейчас на кого работают ? Проблему нужно решать в комплексе. Запретить и баста - это просто, но какие результаты получатся ? С таким подходом просто так ни кто не запретит вылов, нужна программа на каждую статью мероприятий, которые нужно провести в результате временного запрета на промысел.
Ненавижу сети физически, матюкаюсь так, что на другом конце водохранилища люди аж спрашивают, что случилось ))
все верно говорите! мы, как альтернативу, уже миллион раз предлагали промысловикам занатяся АКВАКУЛЬТУРОЙ: выращивать на отведенных участках рыбу и там же ее вылавливать. и работа для них есть, и людям продукт, и им заработок, и екологии не вредит. но они не хотят! лучше воровать по старинке! иначе ведь надо и переучиваться, и инвестировать, и вообще мозги включать...
кстати ознакомьтесь с данным законопроектом. мы уже компромисный вариант предложили - не полный запрет, а отведение для промлова специальных зон, которые легко контролировать. они и этого не хотят - работать под микросокопм обещственности - не в их интересах!
Вижу есть у нас люди которые переживают за промысловиков-браконьеров,нечем им будет занятся!!!на донбасе работы хватит на всех браков,ловить у туда,а бедные люди,которые не доедают рыбки(на лексусах и мерседесах) купят удочку и наловят!!!
Вірно Ігор пише - промисловики добре знають, що працюють поза законом, але нічого не роблять, щоб узаконити свій бізнес та боротися з корупцією серед контролерів. Їх вже довгий час все влаштовує - з хабарями, "кришуванням", по-старому! Змінювати систему, яка десятиріччами працює на знищення водойм та збагачення окремих підприємців, їм не вигідно. Доки хтось тут за них ще вболіває та думає - щож їм бідним робити за нових умов? Як не красти без рахунку та контролю? - вони собі будують хатинки та рибстани на березі водойм, купують коштовні авто і обладнання, оновлюють човни та двигуни, наймають батраків та збагачуються. За наш з вами рахунок і за рахунок Природи, до якої їм справи немає. Їх цікавить тільки риба та гроші...
Можна я додам? Крім риби і грошей - їм треба багато риби і багато грошей...
промлов - ЗАПРЕТИТЬ!!!и лучще лет на 10!я понимаю. что это урон бюджету, но если не принять такое волевое решение сейчас - дальше возврата уже не будет.будем показывать сома и судака детям на картинках!
да уже пожно показывать (((
Рыбу вылавливают потому , что ее покупают.. а бабушкам с их копейками рот не заткнешь, им десяток плотвичек и то радость вот и будут выцеживать до последнего.. пока рыбы совсем не станет.. тогда вольют огромные ресурсы, чтоб восстановить - их разворуют те же кто выгребеает сейчас и все будут счастливы , ученые у кормушек, депутаты у кормушек, а бабки к этому времени помрут все.. а рыботлвы будут ездить за границу на рыбалку .. и все счастливы ... а народ .. а кто это ?
AmerikanMan, у меня есть простыня - подарить?
А народ - это народ:) 99% населения все эти терзания совершенно непонятны. А разве большинство не право?:)
...На КВХ та же хрень с рыбой, промысловики узаконено выбивают всё.
так про КВХ мова.. але не тільки!
...ну тогда всё понятно.)))
...так я маю на увазі Каховське водосховище...
У меня есть знакомый работник СБУ, который вместе с погранцами делает регулярные рейды на устье тетерева для отлова промысловиков и браков. Так вот-поток этих сволочей неиссякаемый. Тонны рыбы, устье перекрыто каждую ночь километрами сетей. Он как понарасказывает- просто жуть... Мне кажется решить эту проблему на низу невозможно, только действительно принятие законопроекта на уровне верховной рады
Совершенно верно. Над этим и работаем!
Я так и не понял - хто мне гарантирует наличие тараньки в магазине? Может, лучше любительский лов рыбы запретить, такой проект не рассматривали?:) А заодно запретить выращивание зерновых, почву истощают, гады.
Соромлюсь спитати-Ви уважно читали?
Замісь промисловиків "гарантировать наличие тараньки в магазине" будуть ті,хто займатиметься "аквакультурою"-вирощуванням риби для продажу.
Так-зрозуміло???
Впервые слышу, чтобы таранку выращивали в прудах:)
аквакультура - це не в "прудах".. почитайте хоч трохи, погугльте - перш ніж себе невігласом виставляти.. сучасні технології дозволяють вирощувати і ляща, і плотву..
Технологии много чего позволяют, но выращивают ли на практике?
Продовольственная безопасность-ето постоянное производство продовольствия,несмотря на экономические и климатические изменения.Пруды с аквакультурой как раз и обязаны ее обеспечить(безопасность).А Днепр-ето производственная площадь для производства чего-либо,ето биологический комплекс который поддерживает жизнь и здоровье человека.Купание и любительская ловля рыбы как раз это.Для работяги после работы-магазин,пиво,таранька.Для любителей и ценителей активного отдыха-купание и рыбная ловля,пиво и вяленая рыба собственного приготовления.
Извиняюсь очепятка)Днепр-ето НЕ производственная площадь!!!
выращивают. заплатите денег - и вам вырастят
промысловики Днепр рассматривают даже не как производственную площадь - они в нем НИЧЕГО не производят. они как в лес по грибы ходят - собирают и нам втридорога втюхивают...
Вообще-то 21 век на Земле,китайцы уже 10 лет как в прудах форель выращивают...что тогда говорить за тараньку)
и я о том же.. странно думает кое-кто..
Кое-кто близок к народу, от которого вы со своими прожектами страшно далеки:) Вот сначала и подайте законопроект о выращивании воблы в прудах, чтобы обеспечить честному работяге его продовольственную безопасность. А потом уже запрещайте все что хотите:) А то как бы чего не вышло с новыми декабристами, када народ не обнаружит в лабазе привычное лакомство:)
да я и есть тот народ! каким же недалеким надо быть чтоб ересь такую писать - про воблу...
закон про воблу, пардон, Аквакультуру - давно принят. бери и делай.
а кое-кто только в коментах умеет блеснуть "умом" - не чтоб изучить суть вопроса прежде чем свою глупость на весь портал показать...
ПромЛов-ТАБУ!Промысловиков на ставки,пусть рыбу выращивают...а мы к ним потом приедем с сетями за таранькой,посмотрим понравится им или нет.Рада навряд-ли примет мораторий(.Поетому есть обходной маневр.Надо найти судью тоже рыбацюгу и решением например районного суда запретить промлов...тем более что он 100% незаконен.Ну а потом мы,рядовые любители будет вынимать и палить сетки.Вот как-то так.
цікавий варіант )) але не прокатить!
А Печерский районный суд...самый могучий и справедливый суд в мире?Там концов нема?)))
А вообще если серьезно,то кроме лобби депутатов нада обратиться ко всем коммерческим структурам Киевской области,пусть помогут финансово организовать слет рыбацюг под Раду.Причем миллионы от них не требуются,ето в принципе для них копейки.Причем они кровно заинтересованы в отмене ПромЛова,ведь ето ихний доход на года.И в качестве примера...беседовал с рыбацюгой с Германии,он говорит много немецких любителей приехали-бы порыбачить но...представтьте когда немец со второго заброса на КВХ поймает перетяжку метро на 300(
согласен! у нам могут ездить - но куда и как?
У нас в Днепропетровске эти гады даже во время нерестового запрета сетями все перегораживают. скоро с такими темпами будем радываться верховодке на палец.
Надо вырастить своего судью рыболова, чтоб запретил !!!
Надо собираться массово и требовать табу на пром.лов, разводить и ловить рыбу с прудах, а на любительский вылов вводить платные карты , в том числе на деньги собранные с которых проводить контроль и зарыбление водоемов...Принцип сбора лв.с охотников к примеру взносы за сезон в этом году 300 грн.+ сезонная отстрелка по перу 300 грн. Копытные и пушные отдельно...Хочешь охотится -плати ,так и с рыбалкой...Только ,куда ЛВ идет более лярда гривен в год???ХЗ!!!Да и судя по всему ,это пока не самое плохое в жизни Украины...Идеи правильные ,поддерживаю на все 100,давай в массы...только здается мне еще Ягодки впереди!!!
все попереду - це точно. але й позаду залишилось кілька років праці. далі буде!
Респект Вам, надеюсь результат таки будет...Очень он нужен, если будет нужна поддержка давайте знать ...
занти дамо - допомога потрібна! але якщо треба буде вийти - тут треба сотні і тисячі... згадуючи як ми колись вперше на цю тему збиралдись - налаштований скептично ((( було всього півтора десятка небайдужих...
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!