Камбала жувтопуза - екзотична смакота :)


Сьогодні закортіло повечеряти якимось морським чи океанічним делікатесом. Не в тому сенсі, що річкова риба вже набридла - її теж не щодня їмо, хоча з сімейного раціону риба, як продукт, не зникає: це і корисно, і смачно. Просто бувають моменти, коли хочеться себе чимось потішити незвичайним:) От сьогодні такий момент настав!

В магазині трапилась на очі жовтопуза камбала, представник рибного царства Тихого океану. Заважила 1,3 кг - по міркам магазинним немаленька. Однак впевнений, що загалом такі рибини мають бути принаймні вдвічі більші.

Етикетка вказала на країну виробник - США. Хочеться вірити, що це правда Подмигивает і що це саме ті камбалки, яких виловлюють невтомні рибалки на телеканалі Discovery, в своїх екстремальних програмах на Тихому океані. Яка ж глобальна штука той світ, щоб оце їсти океанічну рибу з іншого кутка планети, яку щойно по телевізору тягнули в свій траулер :)

Зацікавився я видовим походженням та біологічними показниками цієї камбали. Ось що вичитав в мережі: 

"... Камбала Жовтопуза (Platessa guadrituberculata). Очі розташовані на правій стороні тіла. Ліва (сліпа) сторона лимонно-жовтого кольору. Позаду лівого (верхнього) ока знаходяться 5 великих кісткових бугрів, іноді їх буває 4 або 6.Тіло широке, вкрите гладкою лускою. Висота хвостового плавника більше його довжини. Бічна лінія слабо вигнута спереду. 

Поширена в Беринговому та Охотському морях і особливо біля берегів Камчатки, де поміж гирл річок Озерна та Харіузова знаходяться найбільш рясні камбальні банки. У Японському морі (Татарська протока, між затокою Декастрі та м. Олександрівському). Одинично - в затоці Петра Великого. Жовтопуза камбала - морська донна риба, яка уникає опріснених вод, дотримується холодних і помірних вод Тихого океану. Нереститься на глибині 100-150 м, при температурі +0,4 оС. Нерест починається в березні-квітні і закінчується в травні. Ікринки плавучі, як у всіх камбал. Діаметр ікринок 1,9 мм, з борозенчастою оболонкою. Самки досягають 60 см довжини (абсолютної) і 3 кг ваги; самці - 50 см. У промислових уловах середня довжина риби становить 36-39 см. Промисловий розмір досягає на п'ятому році життя.

У період нересту харчується мало, але після нього - посилено. В основному харчується безхребетними, дрібними ракоподібними і офиур. В Татарській протоці тримається з травня по жовтень, на глибині 20-80 м. Причому дорослі великі екземпляри тримаються в більш глибоких місцях, а молодь полюбляє мілководдя з піщаними грунтами. До зими камбала мігрує на південь і на великі глибини... "

Просто смажити її не хотілось, але такої риби я ще не запікав і яка вона буде на смак - навіть не уявляв. До речі в ній трапилось багацько ікри, і коли я її почистив та розпатрошив, і її виявилось з добрих півкіло, ікру таки вирішив засмажити в борошні. І не помилився - ікра вийшла надзвичайно смачна!!!

Ну а решту рибини таки запік, причому по хитрому: на решітці, на фользі, але з відкритою верхньою частиною - за допомогою режиму гриль. Особливо нічого не мудрував: почистив, зробив кілька надрізів з одного боку, обмазав сілью, спеціями рибними, олійкою, вичавив зверху півлимона на рибу - і в піч. На 25 хв. Температура приблизно 230 спочатку, і 250 наприкінці, щоб схопилось скоринкою.

 

Окремо зробив спеціяльний соус: цибулево-горіхово-часниково-томатовий, заправлений трішки борошном для загущення, хмелі-сунелями для смаку та сметанкою. Теж уперше такий соус робив, але здається все смакувало не лише мені, дружина дякувала Улыбается

 

Комментировать
Ігоре, я б тобі теж подякував, але... Дякую тільки за блог!!5+
дякую навзаєм - за оцінку :)
А это уже что-то новенькое!!! Спасибо, обязательно будем пробовать!!!!
приятного аппетита! отпишитесь как у вас получится!
Я только с работы пришел,а тут на тебе .... ,завтрак на столе ....
Ух красотище!!!
5++++++
Ну картинкой моей сыты не будете - так что вперед в холодильник - и творить :)
Уверен-было вкусно!Камбалу ни разу не пробовал.Но ловил,вернее-словил один раз )
Да, вкусно было :)
А соус интересный!
Самое интересное - он получился :) причем его вкус можно очень круто варьировать: от нежно-сладкого (типа "тартар") добавляя больше сметаны/майонеза до кисловато-острого - добавляя больше томата, паприки и перца острого.
Да, и кстати туда очень просился измельченный болгарский сладкий перец!
Осталось только камбалу научится ловить!!!! Рецепт интересный!!! Кстати, в эту Новогоднюю ночь, на столе должна быть рыба, чем не Новогоднее блюдо!!!! 5+++++++
Для новогоднего стола у меня припасен лещ, большой :)
Правда, что с ним делать еще не придумал - буду благодарен за рецепты! (жарить точно не буду, поскольку после морозилки он будет уже "не то")
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!