Україна встає на захист Карпат!


Під гаслом «Збережемо Карпати від забудови малими ГЕС!» 14 березня у містах України та не тільки відбудуться акції проти намірів будівництва 550 малих гідроелектростанцій у Карпатах. Акції організовані винятково громадськими організаціями, жодні політичні сили на акцію не запрошувались.

Спорудження такої кількості гідроелектростанцій, на думку активістів та науковців, є надзвичайно великою загрозою, яка принесе загибель багатьом рідкісним видам рослин і тварин (передусім – риб) у Карпатах, знищить гірські краєвиди, назавжди підірве неповторну туристичну привабливість всього карпатського регіону і погіршить життя місцевого населення. Організатори акцій 14 березня називають цю загрозу «Екологічною проблемою №1 в Україні в 2012 році».

Я прошу у цей день долучитись до акцій усіх небайдужих рибалок-любителів у тих містах, де будуть проходити акції. Контакти організаторів та деталі подій розміщую нижче. 

 

Акції 14 березня

У КИЄВІ:

Об 11:30 у сквері на перехресті вулиць Прорізної та Пушкінської відбудеться прес-брифінг учасників громадської кампанії проти будівництва малих ГЕС у Карпатах.

О 12:00, поряд  із приміщенням Міністерства палива та енергетики України (на розі вулиць Хрещатик та Прорізна), відбудеться театралізоване дійство за участі досвідчених туристів та мандрівників Карпатами.

Під час дійства гості акції зможуть переконатися, чи можливо плавати на байдарках там, де більше немає річки, і спробувати пограти на справжній карпатській трембіті. Акцію також  буде супроводжувати виставка фотографій малих ГЕС у Карпатах і збір підписів. Плануються виступи фолк-гуртів, які підтримують кампанію проти малих ГЕС та можливість пограти на справжніх карпатських трембітах.

Контакти у Києві: 097 1000 473 - Олексій Василюк , 067 407 59 13 - Ігор Тихолаз

У ВЕРХОВИНІ (Івано-Франківська область)

О 12:00 на площі біля пошти відбудеться акція проти будівництва малих ГЕС та збір підписів жителів Верховинського району проти будівництва ГЕС на гірських річках.

Контакти: Іван Маківничук, 067 157 74 77  

У ЛЬВОВІ

О 12:15 у приміщенні прес-клубу (просп. Т.Шевченка, 11) відбудеться прес-конференція присвячена проблемі масового будівництва в Карпатському регіоні малих гідроелектростанцій.

У заході братимуть участь: Анатолій Павелко (юрист Громадської організації «Бюро Екологічних Розслідувань»), Тарас Білошицький (президент громадської організації туристсько-спортивного клубу «Манівці»), Наталя Шпег (юрисконсульт Міжнародної благодійної організації «Екологія-Право-Людина»), Фрідріх Єфімовський (голова Львівської міської громадської організації «Чистим плаєм»), Ярослав Ільчишин – представник Громадської екологічної організації «Екопоступ».

            Також відбудеться показ відеоролика та фотовиставка.

            Контакти: Наталя Шпег, (032) 225-76-82; 067 679 02 44

            О 13:15 поблизу приміщення Львівської обласної державної адміністрації відбудеться акція за участю учасників громадської кампанії проти будівництва малих ГЕС у Карпатах, туристів, екологів та усіх небайдужих громадян. Під час заходу львів’ян та журналістів інформуватимуть про проблему. Гості акції зможуть переконатись, чи можна сплавлятися на човнах там, де більше немає річки.

            КонтактиТарас Білошицький, 097 918 51 32

В УЖГОРОДІ

О 12:00 у приміщенні Ужгородського прес-клубу (вул. Собранецька, 3) відбудеться круглий стіл  та прес-конференція учасників громадської кампанії проти забудови Карпат малими ГЕС.

Орієнтовна програма:

12:00 вступні слова, вітання

12:10 короткі доповіді про конкретні приклади та стан у окремих ГЕС. Запрошуються всі експерти, вітається використання фото та відеоматеріалів. Формат — 3 хвилини на інформацію.

12:40 обговорення ключових аспектів розбудови мініГЕС в Карпатах: екологічного, економічного, соціального, юридичного, суспільного.

13:30 формування тексту резолюції круглого столу та звернень до відповідних органів, планів подальшої діяльності.

14:00 підсумкова прес-конференція

Контакти: Оксана Станкевич, 067 508 96 55; Валік Волошин 050 372 0 327 

 

У ТЕРНОПОЛІ

з 12:00 до 15:00 на Театральному майдані відбудеться зустріч учасників громадської кампанії проти будівництва малих ГЕС у Карпатах. Під час зустрічі тернополян інформуватимуть про те, що чекає Карпатську природу в разі спорудження запланованої мережі гідроелектростанцій, як це відіб’ється на туристичній привабливості Карпат, і який стосунок це має до мешканців Тернопілля.

Організатор: Асоціація туристів Тернополя. Формат: будуть каяки, байдарки, рафти, весла, жилети і шоломи — все можна буде спробувати, подивитися, сфотографуватися. Бракуватиме тільки води.

Контакти: Володимир, 097 217 214 5

У ХАРКОВІ

О 12:30 на підтримку громадської кампанії проти будівництва малих ГЕС у Карпатах, на мості через р. Лопань на початку Полтавського шляху відбудеться акція.

Контакти: Олег Вяткин, 0951396278  

ДОВІДКА:

14 березня – Міжнародний день боротьби проти загат на річках. Цей день започаткований у 1997 році з метою об’єднання зусиль людей всього світу в боротьбі проти гребель, а також здійснення просвітництва щодо впливу гребель на річкові екосистеми. 11-14 березня 1997 року у місті Куритиба (Бразилія) відбулася 1-а Міжнародна зустріч людей, що потерпають від гребель, головною метою якої було посилення міжнародного руху проти гребель.

Комментировать
Я так розумію,що зарегулюють гірські річки...і тоді хана прохіднім рибам.Як взагалі можна таке робити,невже в людей не залишилось нічого святого.Невже для них гроші цінніші ніж природа.Навіщо взагалі ті гроші,якщо їх не можна вітратити на відпочинок,чи розваги(ріболовля,полювання,подорожі...)Добре що в столиці ще є відносно дикі місця,бо мені аж ніяк неприкалує ріболовля на бетоні під гул автомобілів і безкінечні питання - ну шо клює? - на шо ловиш? а покажи! ГАНЬБА
Так, мова саме про регуляцію гірських річок малими ГЕС.
Загата буде на загаті і для риби (а там мешкає багато видів Червонокнижних) - це СМЕРТЬ.
Прошу прощения но это важно : надо ФОРМУЛИРОВАТЬ не ПРОТИВ а ЗА малые реки без плотин .Не буду здесь оределять почему, скажу только что суть борьбы будет определена фразой после первого слова - плотины на малых реках . Пример - желать надо не неболеть а здравствовать, и место где человек выздоравлирает должно называться ЗДРАВ-ницей а не БОЛЬ-ницей - корень слова определяет мысль ,мысль определяет действие .
По дискавери географик смотрел передачу о том что хотят зарегулировать Амазонку, реку которая разливается на километры и питает самый большой лесной массив планеты - легкие планеты .Если это произойдет то с развитием техносферы вырубят леса что приведет к ускорению глобального потепления и разрушению биосферы . Те кто думают что на их век хватит ошибаются все может быть намного быстрее.
Каждая река питает многие лесные массивы а это воздух которым мы дышим и биосфера которая защищает планету от электромагнитных полей и солнечного излучения.
Все процессы взаимосвязанны - судьба идет за мыслью.
А чем они мотивируют создание этих плотин? Нафига они там нужны?
Чем - дешевой электроенергией.
Как энергетик я скажу что у нас мало электроэнергии......., очень мало!!! Так мало, что мы продаем за рубеж дешевле, чем населению в Украине!!!!
А есть где-то статистика по этому поводу?
ОЧЕНЬ
ps можно в личку
Согласен с Serdqik, в бизнесизданиях регулярно проходит информация о энергетических аукционах и продаже электроэнергии в Восточную Европу. В Крыму, на Херсонщине и Донбассе строятся все новые ветровые и солнечные электростанции. Та нет, еще и без того "замученные" горные реки добить надо.
В том то и дело - жадность не имеет границ...
Еще раз напоминаю: завтра по всей Украине состоятся акции, присоединяйтесь!
А чим погані ці електростанції на малих річках? В Європі як раз таких електростанцій дуже багато, так як ці станції дуже ефективні і займають дуже малу площу затоплення та мало шкодять довківлю. При наймні в них більше риби в гірських річках ніж у наших Карпатах. В Україні ці електростанції зменшать залежність нашої держави від Російського газу. Можливо я не до кінця не розумію шкоду популяціям риби, але я знаю, організатори цієї акції - це комперційні фірмочки, які організовують комерційні сплави по Карпатських річках. Тому наявність таких електростанцій знищить їхній бізнес...
У Європі зовсім інша ситуація, там природу бережуть - а не так як у нас: вичавлюють все, що вичавлюється...
Тому порівнювати важко.
Стосовно "ці електростанції зменшать залежність нашої держави від Російського газу" - звідки такі розрахунки? Маю великий сумнів.
І звідки ви знаєте організаторів цієї акції - що вони "комперційні фірмочки, які організовують комерційні сплави по Карпатських річках". Наприклад я особисто знаю екологів з НЕЦУ, а саме вони одні з організаторів основних цієї акції, то це громадська організація, не комерційна.
Але якщо є така інформація, то прошу підтвердіть це фактами (документи, посилання на офіційні дані тощо)
Може ви маєте на увазі організаторів акції у Тернополі? Так це лише одна з 10 організацій, які є ініціаторами руху, в одному з 6 міст України. Чи є докладніша інформація про інші міста? Не треба всіх чесати під один гребінець...
Врешті, якщо екологічну проблематику відстоюють і прородоохоронці, і екологи, і рибалки, і туристи - що тут поганого? Як на мене, то краще на річці бачити каяк з туристом та наметом, рибалку з вудкою, ніж труби та дроти...
Наприклад річка Прут має пороги, де огранізовують комерційні екстрім-сплави. Раніше були і летальні випадки в цих славах, коли розбивались і тонули люди. Фактів і документів не можу привести, так як ці екстрім слпави проводяться без дозволів на проведення на цих порогах, так як представляють небезпеку для життя учасників сплавів. При побудові дамби цих порогів не буде і звичайно цих екстрім сплавів не буде. Щодо тернопілських організаторів я знаю, що вони по рівниному Дністру організовують сплави.
А щодо рибалки з наметом і вудкою, то не бачу проблеми - маємо дамби на Дніпрі і інших водоймах. Саме на цих водосховищах бачимо найбільше рибалок. Також не бачу небезпеки труб і дротів для байдарочників і рибалок. Навпаки річки будуть більш безпечними для сплавів на байдарках.
А щодо Російського газу - то відомо, що всі ТЕС працюють на газі та мазуті. А щодо атомних станцій то маємо досвід з Чорнобилем. Тому електростанції на гірських річках є доброю альтернативою цим згубним для середовища методам видобування електроенергії.
Ні, так у нас нормального діалогу не складеться. Ви написали, що організатори акції - комерційні фірми, які відстоюють свої інтереси (сплави на порогах), однак підтвердити свої слова не можете. Тим, більш, що в моєму анонсі вказано, що саме громадські організації, які захищають від знищення гірські річки будівництвом малих ГЕС, є організаторами. Тому я не можу прийняти вашу позицію.
А стосовно будівництва ГЕС - саме негативний приклад запрудження Дніпра дамбами наочно показує, яка користь природі від такої "дешевої та безпечної" електроенергії. Дніпро за десятки літ з потужної, швидкоплинної, чистої та багатої на рибу ріки пертворився на болото, в якому домінують жаби та отрута...
чому не складеться. Це моя думка щодо цього питання і я відстюю своє ставлення щодо цього. Можливо я помиляюсь, але я підтримую маленькі ГЕС на гірських річках.
А що Ви скажете на наступне: місцеві ГЕС дадать місцевим жителям роботу і місцеві "аборигени" перестануть займатись браконьєрством, так як пропаде вже інтерес до цього промислу?
Тоді вказуйте, що це ваші здогадки, бо якщо нема доказів - не звинувачуйте огульно...
А стосовно того, що ГЕС дасть роботу і браконьєри перестануть займатись своєю чорною справою - маю стійке преконання, що так не станеться. І моє переконання засноване на тому, що я за останніх 4 роки багато затримав порушників і поспілкувався з ними (як громадський і як державний інспектор). І люди ці здебільшого займаються нелегальним промислом не тому, що нема інших варіантів заробітку - було б бажання, робота знайдеться. А тому, що вкрасти легше, аніж йти працювати. У тих людей зовсім інша, халявницька та споживацька психологія.
Так що цей аргумент також не підтримую.
Ось зверніть увагу на коментар:
На початку минулого року подібна міні ГЕС здана в експлуатацію в урочищі "Красношушка" с.Красна Тячівського району Закарпатської області.... До того часу в р.Красношурка (притока р. Тересва)водилось близько 14 видів риб, з них "Червонокнижних" та занесених до Червоного списоку МСОП: лосось Дунайський, форель струмкова, марена, харіус, андруг Карпатський... Колись працівники лісової охорони виловлювали в цій річці маточне поголів'я для подальшої інкубації та зариблення р.Тересва в тому числі і Усть-Чорнянського іхтіологічного заказника... Теперь на місці колишньої річки(русла) - каміння на якому красується ТРУБА!!! В минулому році в урочище "Красношурка" на нерест не піднялась жодна риба :( Виводи робіть самі.....

http://zakarpattya.net.ua/News/80472-Rybookhorona-Zakarpattia:-Mali-HE S-povynni-pratsiuvaty-tilky-v-rezhymi-pryrodnoho-stoku
http://chas-z.com.ua/social/riboohorona-zakarpattya-vistupila-proti-bu divnitstva-ges-na-tyachivshhini
ps про що варто дискутувати?
На початку минулого року подібна міні ГЕС здана в експлуатацію в урочищі "Красношушка" с.Красна Тячівського району Закарпатської області.... До того часу в р.Красношурка (притока р. Тересва)водилось близько 14 видів риб, з них "Червонокнижних" та занесених до Червоного списоку МСОП: лосось Дунайський, форель струмкова, марена, харіус, андруг Карпатський... Колись працівники лісової охорони виловлювали в цій річці маточне поголів'я для подальшої інкубації та зариблення р.Тересва в тому числі і Усть-Чорнянського іхтіологічного заказника... Теперь на місці колишньої річки(русла) - каміння на якому красується ТРУБА!!! В минулому році в урочище "Красношурка" на нерест не піднялась жодна риба :( Виводи робіть самі.....

http://zakarpattya.net.ua/News/80472-Rybookhorona-Zakarpattia:-Mali-HES-povynni-pratsiuvaty-tilky-v-rezhymi-pryrodnoho-stoku
http://chas-z.com.ua/social/riboohorona-zakarpattya-vistupila-proti-budivnitstva-ges-na-tyachivshhini
Дякую за вичерпний коментар з посиланням на факти! Ось це саме те, що потрібно показати matvs - який відстоює ці ГЕС...
P.S. Під час паводків в Закарпатті в гірських річках гине близько 25% дорослих риб та до 60% малька. Далі не коментую...
Так, що тут ще коментувати, й так все зрозуміло...
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!