Кладьківка - 2014


Рибалити на Десні для мене дуже велике бажання, особливо сьогодні коли відстань від коханого Полісся і місцем проживання Поділлям складає більше500 км. Щорічна зустріч з річкою далекого дитинства зачаровує і чекаю я її досить терпляче перечитуючи як щомісячні звіти рибалок які проводять свій досуг на Десні так і стараюся побільше задати питань тим людям які живуть на моїй батьківщині в м. Ніжині.

 

Цього року викроїв чотири дні свого відпочинку і використовуючи маршрутний автобус Ніжин-Кладьківка посидів на зачарованій річці в коротенький проміжок з 7-00 до 12-00, так як у буденні дні цей автобус робив лише два рейси а лишатися на більш пізніший термін не було можливості.

 

Також хотілося всього: посидіти на кручі з донкою і дочекатися Василя; порибалити на грузовку з годівницями в місцях із зворотньою течією; забристи по коліна у воду на тихому плесі і покидати в проводочку мастирку чекаючи плітки, плоскирки та вязя, а також випробовувати давно придбану бомбарду і зловити головеня а ще рагуль, спортивна уклейка-верхівка, окунь на зимову мормишку і все це за 20 годин часу лову.

 

Допомогу в моєму бажанні здійснив мій племінник Сергій, який також полюбляє рибалити і якщо він брався за вудку, я за спінінг- донку, він за донку я за вудку, що дало можливість провести всі свої заплановані експеременти. Окрім нічної риболовлі яка залишилася на майбутнє.

 

Для годівлі риби була використана прикормка із вареної ячки, магазинної фішки, грунту та анісового ароматизатора. Наживками та насадками слугували червоний та білий хробак, перловка, мастирка, рагуль.

 

Перший день.

Місце лову — вище бази відпочинку “Металіст” 1000-1500метрів, плесова ділянка посеред обривистого берега. Дві донки та вудочка як “паличка виручалочка”. На донки зловити нічого не вдалося. Лише дві різки покльовки в результаті чого під самісіньким барегом два сходи судака який був відзначений лише візуально з відірваними повідками. Це місце постійно дає можливість виловити хижака при ловлі білої мирної риби. Від чистого нуля виручила вудка, мастирка і проводка яка дала зловити риби на 2-3 пательні за годину часу.

 

 

Другий день.

Місце лову — без змін. Працювали в парі я знову з донками ( слово фідер якось не вяжиться у лексіконі рибалок союзного гарту), а племінник вудками одна з яких була 6м з годівнею і само засікачем. Засікання риби фіксував бубенчик. Берег рівний з твердим пісчаним грунтом і це посередині кручі!? Такий рельеф берегової зони річки Десна зустрічається досить рідко. Глибина в місці лову становила 3м, про що нам любязно сказав рибалка який пропливав на гумовому човні з ехолотом. За його висновком на даній ділянці риби “не має”. Хоча Сергій як то кажуть шморгав на вудку і пліток і уклейок-верхівок. Біля 9-00 двічи спрацювала грузовка на перловку, в результаті два підлящика. Спініннги мовчали. Лише малеча інколи чіплялася на опариша. Перловку риба ігнорувала. Перед самим збором на автобус вперше відізвався один із них потужним дзвоном — результат заліковий окунь!!! Витягуючи гачка, було помітно в череві риби - маленьку плоскірку.

 

 

Третій день.

Зміна місця. Вийшли з автобуса на повороті до баз відпочинку в недалекій відстані від озера Колодянка. Миси і плес верболозу Десни. Середня глибина 1,2-1,5м. Лов в парі з моїм племінником. Використовували дві донки, дві вудочки грузовки — наживка хробаки, насадка - перловка і вудочки в проводку, насадка мастирка. Прикормка мала інші складові: варений геркулес, грунт, магазинна фішка. В результаті лову чехонь, плітки і плоскирки на долонь 2-3 кгна двох. Все меньше відпускалося.

 

 

Фінальний день.

Зміна місця. Круча на виході зупинки база відпочинку “Геологів”. Поїхав рибалити в гордому одиночистві. В пошуку нових місць. Дві донки, вудка грузовка і маленька проводочна. Прикормка: ячка, грунт, фішка. Наживки опариш, рагуль і червоний, насадки -мастирка і перловка. Берегова зона річки висипана великим бутовим камінням. За 50-100м причал з катером який перевозить відпочивальників на правий берег дивовижно красиву пісчану косу.

Закинувши два спінінги я взявся обладнувати грузовку. В цей час сталася класична лящова покльовка на одну із донок. Після нетривалої боротьбі результат лящ —1600 г. (вага була визначена пізніше вдома). Сказати що при виважуванні він мене не “помучив” - це нічого не сказати. Моє правило (для декого може банальне) але на риболовлю я завжди їзжу без підсачка, даючи рибі шанс 50 на 50. Далі були ще 2-3 покльовки підлящиків. Досить цікавим була і ловля на маленьку вудку яка обладнана волосінню 0,18мм на рагуля ( на камнях його безліч), обєкт лову окунь! Глибину ставив здвигаючи поплавець до самого верху. Зворотня течія тримала поплавець на одному місті постійно закручувала повідок. В один із таких закидів на ракушку неочікувано клюнув — щупачок.

 

Час злетів досить швидко, а ці дні зовсім не помітно. Стабільна літня спека, без жодного дощу також стала подарунком не виразливого поточного року. Сказавши Десні “дякую”, та “до побачення” мій курс був взятий на захід...

Комментировать
Очень интересно и вкусно читать, спасибо за блог!!!!
Всегда хотел побывать в этих местах, а теперь еще больше захотелось ;) спасибо!
Все в Ваших руках, да и Вам намного ближе...
Да, Десна красива, захотелось тоже очутится на этой речке в солнечную погоду... Спасибо за блог!
Спасибо Вам за блог!:) 5+
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!