Страницы: 1
Электронное НЕТ закону об охоте в ПЗФ
 
Уважаемые охотники!
Кто из вас считает недопустимым узаконивание охоты в заповедниках под видом туризма?

Завтра, 09.12.2011, в ВР должно состояться голосование за скандальный законопроект об охоте в ПЗФ. Напомните о своем мнении, сообщите электронной почтой провластным парламентариям о необходимости голосовать против этого закона.  

Ниже адреса руководителей фракции Партии Регионов и письмо к Партии Регионов:

Голова Фракції: [email][email protected][/email]
Заступник: [email][email protected][/email]
Секретаріат фракції: [email][email protected][/email]

Звернення

Щодо неприпустимості узаконення полювання в заповідниках під виглядом туризму

Шановний Олександре Сергійовичу!

07-го вересня 2011 р. Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи було подано на розгляд законопроект № 8405 від 19.04.2011 р. "Про внесення змін до Закону України" Про природно-Заповідний фонд України (Щодо екологічного та мисливського туризму), авторами якого є позафракційні депутати В. Каплієнко, І. Рибаков та В. Камчатний. Фактично цим законопроектом пропонується дозволити полювання в об’єктах природно-заповідного фонду України. Варто зазначити, що в кінці 2010 р. цими ж самими позафракційними депутатами подавався інший за назвою (№ 7421 від 2.12.2010 р.), але майже ідентичний за змістом законопроект, який був відкликаний його авторами через негативну оцінку Комітету з екологічної політики. Так само й в цей раз Комітет дав негативну оцінку цьому законопроекту. Це рішення всі члени Комітету, серед яких буди й представники Партії Регіонів, прийняли одностайно, оскільки автори маскують ідею полювання на заповідних територіях під виглядом мисливського туризму. Проте, цього разу автори відмовились відкликати цей законопроект і тепер на нього чекатиме голосування в Верховній Раді на цьому тиждні.

У пояснювальній записці до законопроекту говориться, що мисливський туризм в заповідниках вестиметься при обов'язковій екологічної експертизі. Проте, відповідно до Закону України «Про екологічну експертизу» мисливський туризм не віднесено до об'єктів обов'язкової екологічної експертизи. Автори законопроекту запевняють, що в заповідниках не створена база моніторингу фауни (чому, нібито, буде сприяти мисливський туризм). Це також неправда ? всі заповідники ведуть літопис природи, куди входить моніторинг фауни. Автори  плутають поняття "біосферного заповідника" з поняттям "біосферного резервату " та посилаються на досвід країн Африки, держав з найнижчім в світі рівнем життя та найвищим рівнем корупції, де ведеться полювання в національних парках, але чомусь замовчують досвід національних парків США та Канади, в яких спортивне полювання суворо заборонено. Всі ці факти говорять про те, що автори законопроекту просто не розбираються в заповідній справі.

Мисливські угіддя займають майже 80 % території України, в той час як об’єкти природно-заповідного фонду (ПЗФ) всього 5,6 % країни. Варто також зазначити, що полювання в об’єктах ПЗФ погіршує їхній фінансовий стан, бо заважає розвитку загального екотуризму, оскільки ставить під загрозу здоров`я та життя відвідувачів. Тим більше, що останнім часом різко погіршилась дисципліна дотримання правил полювання, що призводить до збільшення нещасних випадків не тільки серед самих мисливців, але й стосовно сторонніх до цієї справи людей        

Стає незрозумілим, чому мисливський туризм не можна розвивати в мисливських господарствах, а обов'язково потрібно для цієї справи приносити в жертву заповідники, яких в Україні і так недостатньо? Адже все повинно відповідати своїм функція: мисливські угіддя для полювання, а об’єкти ПЗФ для збереження флори та фауни. Непорушність заповідних територій є також запорукою розвитку й мисливського господарства, оскільки саме на заповідних територіях відбувається природне розмноження й відтворення популяцій тварин з подальшою міграцією на інші, в тому числі й мисливські, угіддя. Якщо дозволити знищення тварин в заповідниках, то це  завдасть непоправної шкоди й мисливському господарству. Окрім того, так званий мисливський туризм призведе до стресу заповідних територій та зашкодить рідким та зникаючим немисливським видам тварин, занесеним до Червоної книги України.

В разі прийняття цього законопроекту сама сутність заповідної справи буде знищена, оскільки в основі ідеї природно-заповідного фонду лежить принцип невтручання людини в життєдіяльність природи. Варто нагадати, що заповідні території являють собою недоторканий генетичний фонд біологічного різноманіття нашої держави. Полювання в заповідниках під виглядом будь-чого означатиме лише одне – паплюження та грабунок генетичного фонду України.    

В решті решт, враховуючи високу соціальну напругу в країні, прийняття такого законопроекту може спровокувати додаткове обурення та поглибить протестні настрої в суспільстві, оскільки заповідні території є надбанням всього народу, а можливість полювання в заповідниках матимуть лише ті, хто має високий рівень матеріальних статків.

Отже, екологічна громадськість повністю підтримує рішення Комітету Верховної Ради з екополітики, який рекомендував відхилити цей законопроект. Одностайна позиція народних депутатів з різних фракцій в Комітеті з екополітики зайвий раз підтвердила, що екологічна проблематика є одним з небагатьох об’єднуючих факторів, а збереження дикої природи є загальнолюдською цінністю. До речі, 02 червня 2011 р. президент України В.Ф. Янукович підписав Закон України №3325-6 від 12.05.2011 р. «Про внесення змін в Закон України «Про тваринний світ» (про посилення заходів щодо боротьби з браконьєрством), який був підтриманий депутатами як коаліційних так і опозиційних фракцій.

У зв'язку з вищевикладеним екологічні організації та небайдужі громадяни України просять Вас та фракцію Партії Регіонів не підтримувати ідею полювання в заповідниках під будь-яким приводом, в тому числі й під виглядом мисливського й екологічного туризму та закликають голосувати ПРОТИ прийняття Законопроекту № 8405 від 19.04.2011г. "Про внесення змін до Закону України" Про природно-Заповідний фонд України (Щодо екологічного та мисливського туризму)." авторства позафракційних депутатів В. Каплієнка, І. Рибакова та В. Камчатного.

З повагою,
Ім`я прізвище                                                         дата
Страницы: 1

Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!