Червонокнижні види риб Чернігівщини. Минь річковий


Чернігівський рибоохоронний патруль розпочинає рубрику про риб, занесених до Червоної книги України, які можуть зустрічатися у водоймах на території Чернігівської області.

Минь річковий (Lota lota) відноситься до ряду тріскоподібних.(Gadiformes), родини миньових (Lotidae).

В народі також відомий під назвами миньок, мнюх, менхол, ментус та налім.

Тріскові поширені переважно в морях північної півкулі, де їх налічується 48 видів з відомих 53, а минь - єдиний вид, що перейшов на постійне життя з морських вод у прісні.

Поширений в Європі, Пн. Азії та Пн. Америці. В Україні зустрічається в басейнах Сіверського Дінця, Дніпра, Дністра та водоймах Закарпаття.

Минь річковий – донна хижа риба. Має довге тіло, округле в передній частині і стисле з боків в задній частині. Голова злегка сплюснута, рот великий. У пащі можна побачити дрібні, у вигляді щетини зуби. На підборідді розміщений один вусик, довжина якого становить приблизно п'яту частину голови. На верхній щелепі зростає ще одна пара вусів.

Забарвлення миня залежить від умов проживання і віку риби. Може бути як темно - бурим так і червонувато - сірим, з віком риби світлішають. Тіло вкрите світлими плямами. Спинних плавців два, передній з яких короткий з опуклим контуром, задній низький, довгий, дотикається до хвостового плавця, але не зливається з ним. Хвостовий плавець заокруглений. Довжина тіла до 50 см, зрідка більше, середня тривалість життя 6 - 7 років.

Любить прохолодну чисту воду з піщано – кам’янистим дном. Тримається в місцях з укриттям під корінням, камінням, у норах чи в глибоких ямах. Найактивніший при температурі води від 10°С і нижче.

Минь особливий тим що розмножується взимку, з грудня по лютий, звичайно під кригою при температурі води близько 0°С. При літньому прогріванні води робиться млявим і впадає у сплячку. Статевої зрілості досягає при довжині тіла 17 - 18 см, у віці 3 - 4 роки. Плодючість може досягати майже 500 тис. ікринок. Нереститься з настанням сутінок, зазвичай на піщаних косах. Виметана ікра зноситься течією й осідає у заглибинах дна. Молодь споживає личинок комах, ракоподібних, ікру інших риб і їхніх мальків, у тому числі й власних. Дорослі особини споживають риб, міног, земноводних, а також ракоподібних, личинок комах, молюсків тощо.

Знайшов своє відображення минь і в літературі. Російський письменник українського походження Антон Павлович Чехов присвятив рибі однойменну гумористичну розповідь «Налим», яка вийшла у 1885 році в «Петербургской газете». Сюжет твору заснований на реальних подіях свідком яких став сам автор. У 1886 році «Налим» був включений до книги «Пестрые рассказы», яка принесла А.П. Чехову популярність і визнання його яскравого таланту.

На території України вилов миня заборонений, оскільки з 2009 року він занесений до Червоної книги України, як вразливий вид, тобто вид, який у найближчому майбутньому може бути віднесений до категорії зникаючих, якщо триватиме дія факторів, які негативно впливають на стан його популяції.

Причиною зникнення даного виду є зміни гідрологічного, хімічного, біологічного режимів водойм, спричиненої гідротехнічним будівництвом; забрудненням води та надмірним браконьєрським виловом.

За порушення заборони відповідно до ст. 90 КУпАП передбачена відповідальність у вигляді штрафу для фізичних осіб від 340 до 510 грн, для  посадових осіб - від 510 до 850 грн. Крім того, постановою Кабінету Міністрів України від 07.11.2012 № 1030 визначений розмір компенсації за незаконне добування, знищення або пошкодження видів тваринного і рослинного світу, занесених до Червоної книги України. Так за один екземпляр виловленого миня річкового розмір компенсації складає 330 грн.

Якщо ви стали свідком порушення Правил рибальства чи збуту водних біоресурсів прохання оперативно повідомляти на «гарячу лінію» патруля (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57 (цілодобово).

Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!