Як тепла зима може вплинути на водні біоресурси


Плюсові температури, відсутність морозу, снігу та льоду взимку – все це має негативний вплив на стан водних біоресурсів водойм. І може призвести до скорочення популяцій риби, личинок та ікри майже удвічі.

Такі кліматичні умови, які ми спостерігаємо зараз, небезпечні для всіх водних мешканців.

Замість того щоб «відсипатися» на зимувальних ямах теплолюбні види риб (лящ, лин, короп) активно рухаються і долають великі відстані у пошуках їжі, якої в цей час недостатньо щоб відновити витрачені енергетичні запаси водних мешканців. До нересту риба підійде виснаженою та більш вразливою до хвороб.

Крім того, після малосніжної зими рівень води залишиться на низькому рівні, що не дозволить повноцінно заповнити нерестовища. При цьому ефективність нересту значно знижується, що негативно позначиться практично на всіх видах риб, що живуть у внутрішніх водоймах. В першу чергу це стосується плітки, ляща, сазана, плоскирки, які нерестяться на мілководді.

Через малоефективний нерест у річкових мешканців може наступити «провал покоління», який призведе до зменшення аборигенних популяцій риб.

Біологи наполягають - щоб врятувати екосистему, слід негайно вжити кардинальних заходів. Якщо темпи потепління не зменшаться, то деякі представники фауни можуть безповоротно зникнути вже за декілька років.

Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!