Особливості нересту лина


Лин (Tinca tinca) — риба родини коропових. Широко розповсюджений у прісних водоймах Євразії. Назву риба отримала внаслідок здатності на повітрі «линяти»: спійманий лин вкривається великими чорними плямами внаслідок відшарування від шкіри слизу, що вкриває тіло риби.

Нерест лина триває досить довго – з травня по липень, пов'язано це з тим, що ікру самка відкладає в три прийоми, температура води при цьому повинна бути в межах 17-23°C.

У самців статева зрілість настає на 2-3 літо, коли його довжина складає 11-20 см, у самок на 3-4 літо, коли їх довжина сягає 18-20 см. Характерно, що на період нересту у самців з'являється так званий перловий висип. Нереститься риба групами – одну самку супроводжує 2-3 самця. Ікра відкладається на стебла рослин у формі стрічок, в яких ікринки розташовуються одна за одною. Ікра спочатку клейка, але вже через 1,5-2 дня втрачає цю властивість і опускається на дно, де розвиваються ембріони. В середньому самка лина відкладає до 40 тисяч ікринок, проте, з віком цей показник може вирости і до 200 тисяч. Період розвитку ембріонів залежить від температури води – 3-5 днів при температурі 19-21°C і 3-7 днів при температурі 22-24°C. Тільки з 6-7 дня розвитку личинки починають харчуватися безхребетними, до цього вони годуються за рахунок жовткового мішка, ведучи нерухомий спосіб життя.

Цікаво, що на запліднення ікринки відводиться лише одна хвилина, оскільки саме такий час зберігає рухливість у воді сперматозоїд, сама ж ікринки, якщо її не запліднили, живе близько двох хвилин. Личинки та мальки розвиваються довго й повільно ростуть. Швидкість росту молодих особин залежить від місця проживання: в південних районах вони ростуть та розвиваються значно швидше ніж у північних.

Молодь живиться спочатку зоопланктоном та водоростями, потім різноманітними безхребетними.

Згідно такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення громадянами України, іноземцями та особами без громадянства цінних видів водних біоресурсів у рибогосподарських водних об'єктах України, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21.11.2011 № 1209, за кожен екземпляр виловленої в незаконний спосіб особини лина прийдеться сплатити нанесені збитки у розмірі 119 грн.

Якщо ви стали свідком порушення Правил рибальства, незаконного придбання чи збуту водних біоресурсів або зберігання чи реалізації заборонених знарядь лову прохання оперативно повідомляти на «гарячу лінію» Чернігівського рибоохоронного патруля (099) 112-13-44 та (0462) 93-75-57 (цілодобово).

Довідкова інформація:

Нерестова заборона на вилов водних біоресурсів в районі контролю рибпатруля Чернігівщини триває до: 9 червня (включно) - у всіх водосховищах, 29 червня (включно) - у придатковій системі водойм (озера, протоки, гирла та ін.). Раків ловити заборонено до 30 червня (включно).

Джерело: сайт Чернігівського рибоохоронного патруля

 

 

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!