У Києві хочуть забудувати унікальні озера на Осокорках


Район на південь від станції метро "Осокорки" є одним з місць найбільш активної забудови у Києві. З середини 2000-х років тут регулярно з’являються нові вулиці та цілі мікрорайони.

Новобудови щільно заповнили увесь вільний простір, створений насипами на місці колишніх заплав біля села Осокорки у вісімдесятих роках.

Житлові райони вперлися у вулицю Колекторну – останній бар’єр, що відділяє урбанізований простір від залишків заливних луків, які раніше простягалися по всьому лівому берегу.

За кількасот метрів від крайніх будинків розташовані озера Небреж і трохи на схід – Тягле. Через хаотичну комерційну забудову 1990-2000 х роках, яка не передбачала парків, скверів та площ, ці водойми залишаються чи не єдиним публічним простором для відпочинку мешканців навколишніх багатоповерхівок.

Місцеві жителі побоюються, що озера можуть засипати, перетворивши на майданчик для подальшої забудови. Екоактивісти б’ють на сполох: у такому разі буде знищено унікальну екосистему, досі неушкоджену містом.

Наразі на сайті міської ради розміщено електронну петицію за збереження природного середовища на південних Осокорках і створення на цьому місці ландшафтного парку.

Підтримати цю надзвичайну ініціативу може кожен. Для початку своїм підписом.

Поки що ж, згідно із Детальним планом забудови Осокорків, прийнятим у часи Черновецького, на місці озера Небреж планують звести багатоповерхівки, а озеро Тягле зробити закритою зоною для елітної приватної забудови.

У кадастрі на місці о. Небреж вже позначено ділянку площею 90,6 га, призначену під комерційну та житлову забудову.

Формально зазначена ділянка перебуває у комунальній власності, однак у 2005 році Київрада передала її в оренду на 15 років ТОВ "Контактбудсервіс". У перспективі на цьому місці мають з’явитися мікрорайони 1 та 2 житлового масиву Осокорки-Центральні.

"Контактбудсервіс" – не звичайна будівельна фірма. Її засновниками є колишні нардепи Олександр Чорноволенко та В’ячеслав Коваль.

Співвласники ТОВ "Контактбудсервіс": Олександр Чорноволенко (зліва) та В’ячеслав Коваль (справа)

 На час створення компанії влітку 2004 року та отримання нею земельної ділянки на Осокорках вони були членами фракції "Нашої України" у Верховній Раді IV скликання, пізніше двічі переобиралися – також як представники політичної сили тодішнього президента Ющенка.

Пізніше Чорноволенко перейшов до "Батьківщини" і у 2012 році був обраний до парламенту вже від цієї партії.

Керівником підприємства значиться Юрій Степанович Монахов. В одному із резюме, розміщених на сайті work.ua, людина з аналогічними прізвищем, ім’ям та по батькові значиться як заступник начальника відділу АКБ "Аркада". Цей банк спеціалізується на іпотечному кредитуванні та фінансуванні будівельних проектів.

Про невипадковість збігу імен свідчать два фактори. Суміжні до озера Небреж ділянки забудовував саме банк "Аркада" – Молодіжний квартал уже фактично здано в експлуатацію, а Патріотику активно добудовують.

Вигляд з вулиці Колекторної: ліворуч Молодіжний квартал, праворуч – Патріотика. Фото 30 січня 2016 року

Ще цікавішим є інший факт. Основними акціонерами "Аркади" є Володимир Поляченко та Костянтин Паливода. Перший був нардепом від "Нашої України" (пізніше – НУНС) у 2006-2012 роках – тобто входив до однієї фракції із Чорноволенком та Ковалем.

Весь цей час Костянтин Паливода був помічником Поляченка на громадських засадах. Цілком ймовірно, що нардепи-банкіри просто не хотіли передчасно світитися у керівному складі фірми-забудовника і вирішили діяти через високопосадового менеджера свого банку.

Перші спроби розпочати будівництво на місці озера Небреж були майже 10 років тому.

Восени 2006 року вздовж узбережної захисної смуги озера звели паркан. Тоді занепокоєні місцеві мешканці звернулися до міської влади з вимогами припинити будівництво, оскільки його розпочали без консультацій із громадськістю та за відсутності необхідних дозволів, зокрема, без ордера Головного управління контролю за благоустроєм та зовнішнім дизайном Києва. Влітку люди почали виходити на акції протесту.

Зрештою, під тиском громадськості Черновецький доручив демонтувати паркан.

Господарський суд оштрафував ТОВ "Контактбудсервіс" на суму 86 тисяч 905 гривень за самовільне зняття ґрунтового покриву в районі озера Небреж, і ще на 340 тисяч гривень за аналогічне порушення біля о. Мартишів, що межує з о. Небреж на заході.

Після перемоги активістів у цій битві були спроби довести справу до кінця і домогтися створення на цьому місці ділянки для відпочинку місцевих жителів, проте безрезультатно.

Станом на січень 2016 року договір оренди із ТОВ "Контактбудсервіс" залишається чинним і будівництво може відновитися у будь-який момент, тим більше що місця для забудови північніше від озер вже майже не залишилося.

Єдиним виходом з цієї ситуації є розірвання договору та зміна цільового призначення земель навколо озер Небреж та Тягле на землі природоохоронного та/або рекреаційного призначення.

На жаль, у проекті Генплану Києва до 2025 року, який саме в ці дні обговорюється у міській раді, Південні Осокорки досі позначені як зона переважно багатоповерхової забудови. 

Фрагмент Генплану з позначенням забудови Південних Осокорків

У потенційного забудовника та міської влади ще є шанс залагодити конфлікт без втрат для своєї репутації.

Але якщо жадібність виявиться сильнішою за здоровий глузд, то можна бути певними, що кияни захищатимуть свої права. І я вірю у нашу перемогу.

Остап Кучма, аналітик Громадського руху ЧЕСНО, житель Осокорків

Комментировать
Жил возле этих озер. Отдыхал там, проводил фотосъемки. Очень нравилось это место. А экосистему которая там была уже уничтожили, мелкие озерца с прозрачной водой засыпали строймусором, и насыпали песка, потом вырос эпицентр метро..... Такие озера надо не ограждать городом, а делать парками, только не укатывать в асфальт с лавочками, где будет мусор и окурки-бумажки. Не верю им. Хотят сделать парк пусть на набережной осокорков сначала сделают место мега... А эти озера просто убъют.....
Якщо хочуть, то забудують.
...ясен пень...в нашем государстве что то сломать, это да....а создать, вот уж хрен Вам...
Мало, що вони хочуть не ті часи. Вони хочуть давно.... але поки не збудували. Чому?.. здогадайтесь... одні люди ниють - другі діють.
...главное кто то бабла подобьёт, а на всё остальное нас***ть.....извините за грубость, достало всё просто.
я вот человек который по образованию имею понятие по планировке и расположению городов и не могу понять как они даже не исходя по логике а по строительным мерам ( раоза ветров ), собираются делать парковую зону и жилой массив возле колекторнной и торфяных отстойников ((((
Спецкор! А де ти вуха Чорноволенка подів???
Классное там место, в тёплое время года вонище от бса стоит такое, что люди окна в квартирах не открывают)) + мусоросжигательный под боком) милости просим новых "киевлян" в супер-пупер ж/к ))
Петиция о строительстве парка вместо высоток на Осокорках собрала больше 10 тыс. подписей
Петиция о строительстве парка вместо высоток на Осокорках собрала больше 10 тыс. подписейПетиция о строительстве парка вместо высоток на Осокорках собрала больше 10 тыс. подписей
Еще одна петиция набрала необходимое для принятия к рассмотрению количество голосов. Речь идет об электронном обращение под названием "Ландшафтный природный парк вместо застройки южных Осокорков". Указанная петиция набрала 10 957
подписей.

Об этом сообщает пресс-служба Киевского городского совета, передает "Мир Квартир".

Электронная петиция будет рассмотрена в порядке, определенном решением Киевского городского совета № 103/2006 от 8.10.2015 "Об утверждении Положения о порядке подачи и рассмотрения электронных петиций".

Автор петиции Михаил Петелицкий отмечает, что к югу от жилого массива Осокорки, на месте озер и болот, планируется закладка промзоны с химическим производством. "Вся эта территория является относительно дикой, "неповрежденной" городом. Это реальное дикое болото и очень красивые озера, к которым просто рукой подать - от ближайших домов не более 400 м. Это ареалы гнездования и пребывания многих диких птиц, среди которых немало редких», - пишет автор петиции.

Михаил Петелицкий предлагает на этом месте обустроить ландшафтный природный парк с развитой инфраструктурой для эко-туризма, активного водного отдыха, беговыми и велодорожками. Также автор петиции выступает за создание орнитологических станций на территории созданного ландшафтного парка для наблюдения за болотными птицами.

http://mirkvartir.ua/news/show/968
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!