Як пережити морози


Щоб уникнути переохолодження і відмороження, варто одягати вільний одяг та взуття і багато рухатися на вулиці. 

Варто утримувати взуття завжди сухим, взуття не повинне здавлювати ногу; будьте уважні до одягу, одяг повинен бути щільним, легким, не стискувати рух; змажте лице і руки жирним кремом; рухайтесь, рухи на холоді посилюють кровообіг і сприяють зігріванню тіла.

У випадку легкого ступеню переохолодження постраждалого треба тепло одягнути, напоїти гарячим чаєм та змусити виконувати інтенсивні фізичні вправи.

За середнього ступеню переохолодження (синюшність губ і шкіри, ослабленням дихання, пульс стає рідшим, з'являється сонливість, втрачається спроможність до самостійного пересування) треба викликати "швидку допомогу", а постраждалого розтерти вовняною тканиною, зробити масаж усього тіла та загорнути у ковдри або сухий теплий одяг.

При важкому ступеню переохолодження (з'являється втрата свідомості, життєві функції поступово вгасають) постраждалого треба напоїти теплим напоєм, викликати "швидку" та виконати всі заходи першої допомоги, як і при середньому ступеню переохолодження.

При відмороженнях треба помістити постраждалого в тепле приміщення, дати йому гарячий напій, розтерти щоки, ніс, вуха, якщо вони побіліли, а також розтерти відморожену частину тіла спиртом, горілкою або одеколоном.

Не можна розтирати снігом, тому що сніг не зігріває, а прохолоджує відморожені ділянки та ушкоджує шкіру; заставте постраждалого під час розтирання намагатися рухати ушкодженими кінцівками.

Розтирання заборонене, якщо з'явилося припухання відмороженого місця або пухирі.

На таке відморожене місце треба накласти пов'язку з товстим прошарком вати і доставити постраждалого до лікаря.

Як відомо, 6-9 січня у столиці очікуються пориви вітру 15-20 м/с, хуртовини, на дорогах ожеледиця, температура повітря до 15-17°С морозу.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!