На Волині створюють музей одного експоната - тисячолітнього човна-довбанки


Унікальний човен-довбанка з Волині, який “приплив” до нас із 1350 року, матиме власний музей. Човна знайшли ще у 2015 році в річці Стир. Названий “Поліським моноксилом” (так у Давній Греції називали судна, зроблені з одного шматка деревини), човен унікальний не лише для України, а й для Європи. Поки човен знаходиться в ангарі приватного підприємця. Колекціонери навіть пропонували за нього 100 тисяч євро. Проте його історична цінність важливіша.

Човен пережив багато досліджень, і датують його 13-м століттям. Має довжину 12 метрів 20 сантиметрів, у ширину він - 75 сантиметрів, у глибину - до метра. На Волині вже траплялися подібні знахідки, бо човни-довбанки були одним із видів транспорту для наших предків. У Волинському краєзнавчому музеї є дві довбанки (17 і 18 століття), на 5 і 7 метрів. Подібного човну маневицькому в Україні ще не знаходили. Але після віднайдення довбанці так і не знайшлося іншого місця, ніж у приватного підприємця. Човен обробляють спеціальними речовинами, щоб не розсихався,але він все-одно руйнується.

Спеціальне приміщення для унікальної знахідки вирішили, врешті, спорудити у Маневичах. Як повідомив голова Маневицької РДА Андрій Линдюк, споруду для човна облаштують біля приміщення районного музею.

"На це виділяємо півтора мільйона гривень, - каже він. - У нас і так вже є потреба розширення нинішнього музею, бо маємо чимало експонатів, які нема де розмістити. Ми там і магазин, який поруч є, будемо виселяти, щоб розширити експозиції. Я, як голова РДА, знайду кошти, щоб добудувати музей і розмістити цю знахідку у нас в районі. А якщо наступним поколінням човен не буде потрібний, то нехай передають, куди вважатимуть за доцільне. Моє завдання - зберегти".

Крім цієї довбанки, у Маневицькому районі відшукали ще три. Одну... вкрали на березі річки і вивезли в невідомому напрямку, ще два зберігаються також у непристосованих приміщеннях.

Комментировать
Достойный артефакт!
Так "із 1350 року" или "13-те століття", или +- век не принципиально?
"На це виділяємо півтора мільйона гривень, - каже він." -)))),за такие деньги можна хату,и не одну купить.А тут - навес для лодки,к музею пристроят....
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!