Управління поліції на воді та повітряної підтримки НПУ


Інформуємо, що відповідно до Положення про систему управління безпекою судноплавства на морському і річковому транспорті, поліція входить до переліку контрольно-наглядових органів (суб'єктів державного нагляду) з безпеки судноплавства, які уповноважені згідно з чинним законодавством здійснювати контроль та нагляд за вимогами безпеки судноплавства, виявляти та попереджати правопорушення у галузі безпеки судноплавства та уживати заходів щодо притягнення винних до відповідальності.

Приклади найпоширеніших запитань:

1) У яких випадках і яким чином поліцейські мають здійснювати зупинку човна? Чим і як сигналізувати, жестикулювати? У яких випадках застосовувати зброю?

Поліцейський має право здійснювати зупинку човна у наступних випадках:
- водій або пасажири човна скоїли адміністративне або кримінальне правопорушення;
- при перевірці документів;
- під час огляду човна.

Поліцейський при використанні службового катера сигналізує про зупинку човна за допомогою:
- сигнального диску з червоним сигналом чи світлоповертачем або руки, що вказує на відповідний човен та подальше місце його зупинки;
- увімкненого проблискового маячка червоного кольору та/або спеціального звукового сигналу;
- гучномовного пристрою.

При виконанні службових обов'язків на човнах громадських формувань поліцейський зупиняє човен за допомогою прапорця червоного кольору або сигнального диска з червоним сигналом або руки, що вказує на відповідний човен.

Згідно Закону України "Про поліцію" поліцейський має право застосовувати вогнепальну зброю для зупинки траспортного засобу шляхом його пошкодження, якщо водій своїми діями загрожує життю чи здоров'ю людей або поліцейського. Вогонь проводиться лише для пошкодження двигуна на відстані, що дасть змогу зупинити човен без травмування осіб, які в ньому знаходяться.

2) При зупинці човна на вимогу поліцейських чи мають вони право без дозволу водія торкатися зупиненого човна своїм човном, сторонніми предметами (веслами, багром), частинами тіла (руками, ногами)?

Поліцейський без дозволу власника має право торкатися човна при виконанні своїх службовиг обов'язків з метою недопущення зіткнення човнів.

3) В яких випадках, яким чином, куди і на який термін поліцейські мають право відбуксирувати зупинений човен?

Поліцейський має право відбуксирувати зупинений човен:
- при виявленні кримінального правопорушення до місця перебування СОГ;
- при виявленні адміністративного правопорушення до найближчої човнової станції (не більше ніж 3 год).

4) Чи вважається порушником особа у стані алкогольно сп'яніння, яка на моторному човні допомогла врятувати потопаючого?

Якщо особа, яка надає людині, що потопає, допомогу з використанням судна, перебуває у стані алкогольного сп'яніння, то вона не звільняється від відповідальності за статтею 130 КУпАП. Рішення щодо наявності пом'якшувальних обставин у цьому разі вирішує суд.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!