Чернігівська річка Десна у небезпеці


Екологи б’ють тривогу. Десна мілішає. Річна, яка завжди була повноводною, останніми роками поступово змінюється і стає все меншою. З чим це пов’язано? У чому причина? На ці запитання мають дати відповіді фахівці. Але мешканців Чернігова це також турбує.

https://www.youtube.com/watch?v=zL9c8G7IawE

Наталія Зазимко живе поблизу Десни. Вона разом із матір’ю інколи прогулюються на території «Золотого берега». Жінка небайдужа до проблеми обміління Десни. Але вона сподівається, що це ненадовго.

Чоловіків також турбує проблема зменшення води в Десні.

На березі Десни навіть узимку багато відпочиваючих. Ці люди прийшли сюди загартувати своє здоров’я.

Цієї пори року води в Десні недостатньо. Однією з причин експерти називають відсутність опадів. За даними чернігівських метеорологів, рівень води в річці Десна поблизу Чернігова становить 150 см. Тоді як минулого року рівень води був зафіксований на позначці у 205 см.

Вже декілька днів гідрологи фіксують рівень води в Десні на позначці в 1,5 м. 23 січня річка втратила ще один сантиметр над нулем поста. Метеорологи чітко вказують в чому проблема.

Ірина Глущенко, черговий синоптик Чернігівського обласного центру з Гідрометеорології: «На жаль, у нас немає снігового покриву. Якщо він і з’являється, то на декілька днів – на 2-3 дні, і висота снігового покриву сякає тільки 1-4 см. Щоб рівень Десни піднявся у майбутньому, то сніговий покрив повинен бути досить високий, і триматися повинен хоча б півмісяця».

Еколог Юрій Карпенко називає декілька причин падіння рівня води в Десні.

Юрій Карпенко, доцент кафедри природи й екології НУ «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка: «Насамперед осушливе літо і посушливий річний цикл. По-друге, зменшення водності малих річок, які також міліють. Зменшення кількості джерел, які дають підземні води».

Свої зусилля докладає і людина для обміління річки, стверджує Юрій Карпенко.

Юрій Карпенко, доцент кафедри природи й екології НУ «Чернігівський колегіум» ім. Т.Г. Шевченка: «Зараз більше стає свердловин, більшість приватних садиб, дачників. Вони зрошують свої ділянки, поливають в літній посушливий період, а це також зменшує кількість води, і змінюється водний баланс в цілому».

Деснянське басейнове управління водних ресурсів щотижня відстежує водогосподарську обстановку у суббасейні річки. У період з 15 по 22 січня цього року рівень води в Десні впав на 3 см, як вказують фахівці управління. Серед причин вони називають кліматичні умови, які останнім часом призвели до обміління.

Експерти кажуть, якщо в найближчі декілька тижнів не випадуть сніги і не збагатять малі озера та річки, Десна не зможе поповнити свої запаси, і, на жаль, буде поступово всихати.

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!