Спортсмени-риболови змагаються з бюрократами за ставок на Волині


На Волині розгортаються колізії державного масштабу. Об’єктом суперечки стали майже знищені «Волиньрибгоспом» ставки у селі Несвіч. Тепер на них претендує ДП «Укрриба» і Федерація риболовного спорту Волині.

«Укрриба» хоче взяти в постійне користування водойми і віддати їх місцевому приватному підприємцю Юрію Чилію, який під «пильним оком» державного підприємства буде займатися промисловим рибництвом. Ну ми ж усі розуміємо, що це будується нова державно-приватна комерційна схема....

Федерація риболовного спорту має інвестора-львів’янина Романа Івасишина, який є членом цієї громадської організації та готовий вкласти 100 тисяч доларів в розбудову інфраструктури ставка Несвіч Головний. У рибалок спортивний інтерес: турніри зі спортивної рибної ловлі міжнародного масштабу, тренувальна база для українських спортсменів, змагання серед дітей та інвалідів. Комерсанту треба тільки одне – гроші.

Зауважу, що 2003 року рішенням облради на території згадуваного водного каскаду створено два орнітологічні заказники – «Лобаниха» та «Чаруків». Згідно з діючими законами, розводити тут рибу для промисловості – зась. «Закон про Аквакультуру», прийнятий у 2013 році прямо це забороняє. Однак цього року обласна влада, вочевидь, пожалкувала про зроблене попередниками. Адже за зверненням в тому числі сільського голови села Несвіч Валерія Грабаровського голова ОДА Володимир Гунчик доручив створити робочу групу, що розгляне можливість скасування природно-заповідного фонду на цих ставках.

«Заказник не скасують», – тим часом переконує голова цієї комісії Сергій Кошарук. Але можливості надати в оренду Федерації риболовного спорту землі заказника теж нема, – переконують в Держкомземі (один зі ставків комплексу знаходиться за межами села, тому саме це відомство тримає його на балансі). Кивають на Кабмін. Уряд, нібито, винен у тому, що не проводиться нормативно-грошова оцінка земель.

А далі трохи сухих цифр. Якщо ставки належатимуть ДП «Укрриба», то за користування ними до бюджету сплачуватимуть 1% відсоток від вартості об’єкта. Якщо їх візьме в оренду Федерація риболовів, то – від 3 до 10 %. «Укрриба» матиме право користуватись ставками довічно, а її опоненти періодично проситимуть дозволу продовжити термін оренди у сільській раді.

Ця історія – яскравий приклад того, як суперечності в українському законодавстві і безгосподарність стають на заваді раціональному використанню ресурсів і наповненню місцевих бюджетів коштом інвестора. 

Невже краще у заказнику рибу сітками виловлювати, чи спортивним риболовством займатись?

Комментировать
Шо сказати.
Дай бог,щоб на цей раз все склалось правильно,а не так,як завжди-через .опу...
робилю все для того, щоб правду відстояти!
Смотрю ничего не меняется... Ох дождутся твари что и "Рыбацкий батальон" появится, и будет как правый сектор с битами и оружием объяснять понятия жизни.
Все йде до того...
"Несвіч" колись був єдиним майновим комплексом в системі Укррибгосп з інкубаційним цехом. Займалися і посавляли личинку і зарибок коропових і лососевих видів риб по рибним господарствам України. Цікаво а що говорять люди які все життя пропрацювали в рибному господарстві і на сьогоднішній день не мають роботи на селі. Їх забезпечать роботою Чилій чи Івасишин? Потрібно і їхню думку знати?
Івасишин мінімум півсотні робочих місць створить в цьому рекреаційному центрі, це закладено в проекті. Далі розвиток інфраструктури, туристичні послуги, здача житла та інше супутнє - для сільських робочих рук робота знайдеться. Проводитли опитування. Сорок сельчан вже подали заявки на працевлаштування і однозначно за такий спортивний комплекс.
А що пропонує Чилій? Нічого подібного/ лише 2-3 місця для охоронців ставків, які він використвує як перевалочну базу. І різноробочі длязатягти-витягти сітки...
І платити доведеться і за землю і за воду і за гідроспоруди не лише ставу, але і інших ставів, обвідних каналів, захисних прибережних смуг, боліт та всіх інших ділянок землі які входять до водних обєктів Несвіч. Да іще інформації років 10-15 тому з метою, щоб не платити за землі під водою на ставах рибогосподарських підриемств було свторено орнітологічні та гідрологічні заказники по всій теріторії України!!!
Інвестор готовий взяти в оренду і платити адекватні (у кілька разів більші від ринкових) ціни на ВЕСЬ комплекс ставків, в тому числі провести оцінку землі під водою та навколо ставків.
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!