Жор верховодки в форелевій річці!


"Как вы лодку назовете, так она и поплывет" - любив повторювати один відомий мультперсонаж. От і я у назві своєї дописки в блозі вирішив закласти певну долю інтриги. Ну звідки, звідки на півдні Хмельницької області та ще й після будівництва Дністровської ГЕС взятися форелі??? Як після стількох екологічних катастроф, не побоюся цього формулювання, на водосховищі річки Дністер чи притоках, що в нього впадають, вижити форелі? А от і помиляєтеся! Виявляється природа вміє себе лікувати! Потрібно лише дати їй час та не втручатися. Поступово в невеличких притоках зі швидкою течією стала відновлювати свою популяцію форель річкова. Вже неодноразово вона попадалася в приловах рибалок, на жаль в браконьєрських "фатках" і, навіть, дехто її почав ловити ціленаправлено. Однією з таких приток є надзвичайно цікава річечка з не менш цікавою назвою Студениця. Чому ж вона така цікава? Та тому, що вона повністю оправдовує свою назву. Протікаючи у глибоких ярах і, переважно, лісами, вона навіть у саму найбільшу спеку влітку славиться своєю студеною водою. Крім того неподалік від місця зйомок, можна сказати на самій межі, знаходиться ландшафтний заказник загальнодержавного значення «Совий Яр».

Але сьогодні мова піде не про екзотичну тепер в наших краях представницю лососевих. Сьогодні головною героїнею буде верховодка. Інша назва цієї рибки - уклея, уклейка.

Нічим не примітна, маленька, можна навіть сказати сорна рибка довжиною не більше 20 см. і вагою не більше 100 гр. Не один із нас може повернути неприємні спогади про цю надоїдливу шмакодявку. Прийшов половити карасиків, а тут тобі "бригада Ух" не дає наживці навіть до середини спуститися. Сидиш і "махаєшся". А ввечері з парочкою карасиків і, наприкінці набраних від злості котам, десятком верховодок тупцюєш додому. Щоправда є й такі, що ловлять уклейку ціленаправлено. Адже відомо, що вона є об'єктом спортивного риболовства. Жодна інша рибка не здатна так відточити техніку ловіння мирних риб. От і я відношуся до цієї категорії. Обожнюю гратися в "кішки-мишки" з цією непередбачуваною рибкою. 

Зібравши достатню кількість розвідданих в знайомих вирішуємо відкривати сезон саме верховодкою. Щоправда наші плани дещо відкорегувалися в останній момент і виїзд перенісся з 5-ти ранку на післяобідню пору. Поблукавши годинку в пошуках підїзду до води, ми методом наукового тику намацали найоптимальніший маршрут. До річки залишалося пройти метрів зо сто. Відразу перед нами відкрився ось такий краєвид.

На відміну від маршрута №1, який мені описав знайомий підїзд був ідеальним. Якби виконали всі настанови мого "поводиря", то машину довелося б залишати ооооон на тому пагорбку прямо на фото.

Весь ранок і час нашого блукання був похмурим та хмарним. Тільки но ми почали розпаковувати наш арсенал виглянуло сонечко. Це, в купі, із чудовими краєвидами не могло не викликати у мене та мого швагра посмішку. 

На відкриття було вирішено замочити майже весь арсенал поплавково-гачкової амуніції. Тому далекобійність знарядь коливалася від 2-х до 6-ти метрів. Насправді, як пізніше виявилося, потрібно було лише 4-х.

Якщо з першого фото хтось подумав, що ловити ці хлопіці будуть на відкритій водичці, то він помилявся. Весь процес відбувався у цих чагарниках.

Сама річечка переважно має невелику ширину. Але глибина у місці ловлі була вельми і вельми.

Вибравши місце, закинувши прикормку я приготувався отримувати кайф. Як полюбляє казати лідер команди КВК БАК соучастники: "Ща. Выступаем. На расслабоне. На".

А це швагро так налаштовується на потрібну хвилю задоволення.

І воно не заставило себе довго чекати

Хоча в улові переважала верховодка але на прикормку гарно відкликалася непогана плотвичка.

Ось! Ось чому я на початку дописки вказав посилання на опис уклейки. Хто читав його не дуже уважно, в ТТХ вказано, що вона виростає до 20 см. Двадцятисантиметрову виловити не вдалося але, повірте, ми до цього показника були дуже й дуже близькі. ТАКОЇ уклейки мені ловити ще ніколи не доводилося. 15 см. в садку вважалося нормою. Жирнющі великі уклейки виробляли дива як із нашими поплавками так і з кінчиками вудлищ при виважуванні. За неповних три години кайфу було отримано на дві Швейцарії! Загалом було спімано 2,5 кг. відбірної верховодки і декілька непоганих плотвичок.

А це вже зловлена остання рибка і фотки для потомків.

Гарний сьогодні провели ми день. Відпочили, отримали насолоду від Студеницьких пейзажів, наловили рибки, яка ще виявилася смачнющим делікатесом. Перед виїздом декілька фото на пам'ять з фотографом - моїм улюбленим племінником.

Якби всі отримували стільки вражень та задоволення, то, мабуть, носили б один одного на руках як я свого племіша. Клёвый

Наостанок хочу зазначити, що мої опасіння не підтвердилися і ми попали не на переднерестовий жор, а на післянерестовий. Всі рибки були вже без ікри та молок. Хоча зловлено нами небагато, в порівнянні з можливостями цього місця, але головне не кількість, а спілкування з першоджерелами людини, з природою...

Комментировать
Уклея знатная - если сделать правильно пряного посола - сельдь отдыхает!
Да и жареная тоже веСЧ! Самая жирная рыба!
Костя прав... Главное правильно засолить и тогда... Под беленькую... И пальцы обглодать можно.
Хороший блог 5+
Я часто спецом верховодку именно на поджарку ловлю !!!
Очень красивые места +
Головне що майже нетронуті. Туди важко добиратися. Але наші браття-рибалки і тут відмітилися. Весь берег вже захламлений пляшками, пачками від цигарок, упаковками від прикормок. Жах і несамовита злість охоплює від такого! Наступного тижня знову туди збираюся. Вчора чутка пройшла, що на самому початку розливу мужичок вранці хапнув трьох кілограмових лящів.
"трьох кілограмових" роздільно ;)
гарний блог. життєвий!
а верхівка ще не повинна нереститись. по іхтілогічним дослідженням її пора наприкінці травня!
Я також цим (відсутністю ікри) був дуже здивований. Але проти фактів не попреш. Не думаю, що виловлені нами екземпляри ще не половозрілі!
А вот это правильный и полезный блог! А то, у нас в основном все рыбацюги - пальцы в растопырку и воюют с хайками, агапами, сомами и т.д, совсем забыв поговорку "Мал золотник , да дорог" Теперь будет у кого проконсультировать по тонкостям и хитростям рыбалки на уклею. Спасибо!.
Завжди будь-ласка!
Если честно, то уклейка для меня, как заморский зверь не понятная. Видел только в российских фильмах о рыбалке. Спасибо, интересно и познавательно
Гарні пейзажі,гарна рибалка!!!!!+++++++++
Всетаки класнные у нас пейзажи. Отличные фото Саня, так держать.
Мосик, так давай весной приезжай! Оттянемся ;)
Это тебе не по платникам дрессированых карпуш гонять ))
Договорились. Постараюсь выбраться в наши края в этот период. Наберу
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!