КАК собраться на рыбалку на море? Едем в отпуск


https://www.youtube.com/watch?v=igekAJqb9Ro

На тему цього відео мене наштовхнула моя нещодавня подорож з родиною до Туреччини на типовий для тих країв сімейний відпочинок за системою All inclusive,що передбачає широкий спектр розваг, атракціонів, шоу, різноманітного смачного частування ну і, головне, море / сонце / пляж. Але якщо ви любите риболовлю на спінінг і постійно цим займаєтесь на Батьківщині, то в ту ж саму Туреччину вам цілком є сенс взяти з собою снасті.
Щодо того які снасті, а саме- спінінги варто брати, є два підходи:

БЮДЖЕТНИЙНевинность. Це передбачає, що виберете з собою тревел версію спінінга. Це дає вам можливість покласти його в тубусі всередину вашого чемодану або дорожньої сумки і не платити за додаткове місце багажу. Найчастіше такі спінінги бувають у лайтовому або ультралайтовому тесті. В моєму випадку ц був Фаворит BLUE BIRD Compact 634 UL T/S та X-1 804 H

НЕ БЮДЖЕТНИЙМного денег. Брати з собою тубус з повноцінними довгими спінінгами, оскільки трепел спіннінги рідко бувають довжиною більше за 2,3 метра. А море часто потребує виконання дальніх закидань приманки. Да і якщо планується ловля в складних умовах, наприклад на скелях, то довгим спіннингом там вправлятись набагато зручніше. Тому зі мною було ще два довгих прута із серії SkyLine 86 MH та 86ML. 
Не бюджетний легко перетворюється на бюджетний, якщо ви їдете родиною з трьох, або навіть двох чоловік. Оскільки тубус з двохчастними спінінгами є окремим місцем багажу і ви можете його взяти замість багажного місця дитини чи власного. Варто пам’ятати, що є обмеження на сумарний габарит місця багажу 158 см за сумою всіх вимірів. Мій тубус довжиною 140 см і діаметром 8 см як раз рівно вписався у габарити. Ми беремо 140+8+8 довжину і два діаметри і отримуємо сумарний габарит. При такій довжині тубуса максимальна довжина спінінга складає 2,6 метра.

Катушка розміру 2500s -3000s по класифікації SHIMANO для лайта та ультралайта з шнуром #0.6
Катушка розміру 4000 по класифікації SHIMANO для медіум або медіум хеві комплекта з шнуром #1.2

Що саме крім власне снастей знадобиться тому хто буде рибалити з берега поруч з своїм готелем?. Ну по-перше це звичайні пляжні аксесуари ласти / маска / трубка. Вони допоможуть вам дослідити акваторію у місці ловлі і зрозуміти де чисте дно, а де багато зачепів; у яких місцях і на яких глибинах тримається риба; якого вигляду та розміру ця риба. Також дуже доречно використовувати поляризаційні окуляри, бо морська вода прозора і ви зможете побачити що відбувається під водою поруч з вами навіть на глибинах до 5 метрів. А також це буде сприяти зменшенню втоми очей від відблисків сонця від поверхні води.

ОРГАНІЗАЦІЯ РИБАЛКИВ нерешительности
Щодо організації процесу риболовлі, то найпростішим є рибалка на території пляжу свого готеля і на сусідніх пляжах. Це не накладає ніяких особливих вимог до снастей та екіпірування.
Якщо вирішили піти подалі від готеля і забратися на дикі скелі, то відразу додавайте до багажу зручне взуття в якому можливо заходити в воду і у якого якісна не слизька підошва.
Якщо вирішили порибалити з човна, а таку послугу пропонують екскурсійні агентства яких повно поруч з любим готелем, то туди краще їхати зі своїм потужним комплектом снастей. Суть цієї розваги для туристів в тому, що з невеликого човна короткими бортовими спінінгами ловить 10 осіб на оснастку з важким кінцевим грузилом, та 4-5 гачків з наживкою вище нього. Тут краще буде взяти хеві комплект з пількерами та різними slow-jig і спробувати не ловити дрібну і не хижу рибу на натуральну наживку а ловити на свій прут з метал джигами в надії піймати того хто випасає ці зграї дрібної риби.
Найоптимальнішим для рибалки з човна був би варіант з компанією друзів цей човен орендувати і домовитись , що капітан вас повезе по точках саме з великими пелагічними хижаками, проте ціна такого задоволення буде напевно набагато дорожче.
Ну і ТОП варіант для самих заможних відпочиваючих знайти контакти професійного гіда який вивозять невеликі компанії, або організовує індивідуальну риболовлю з човна. Контакт одного такого гіда я отримав, проте про ціну у нього не цікавився оскільки дізнався про нього в передостанній день свого відпочинку. Посилання на його ютуб канал дам в описі під відео. Там ви зможете побачити наскільки різноманітною та трофейною може бути рибалка у Туреччині.

ПРИМАНКИУлыбается.
СИЛІКОН. Це наймасовіша категорія приманок оскільки на неї можливо ловити абсолютно у всіх місцях і в любий час доби і навіть не хижу рибу. Проте це відноситься не до всіх силіконових приманок, а до імітацій пісчаного хробака (нереіса) чи краба від компанії Marukyu. Це моделі Power Isome / Mini Isome / Crab. Ці моделі силікона краще за все в таких умовах працюють на монтажі під назвою відвідний поводок. Оскільки риби багато і клює вона інтенсивно то розраховуйте витрату мінімум 1 пачки цього силікону на день риболовлі. Якщо є бажання ловити силіконом саме хижака і класичним джигом, то варто взяти класичних віброхвостів таких як KEITECH Swing Impact & Easy Shiner, які відмінно підійдуть для ловлі сібаса на класичному джиговому монтажі, або на шарнірі. Силікон у вигляді імітацій ракоподібних теж дає результат, але набагато частіше риба обгризає йому клешні і при цьому не засікається. Раджу більше приділяти увагу прогонистим імітаціям хробаків оскільки з ними краща реалізація покльовок.
ПІЛЬКЕРИ. Їх доречніше всього використовувати при вертикальній ловлі з човна або при ловлі з берега риби біля поверхні і в шарах води. При ловлі з берега на пількери, опускаючи їх на дно з великою кількістю каменів, ви можете швидко обірвати в зачепах всі приманки. Якщо у вас немає спеціалізованих морських пількерів, то цілком підійдуть звичайні жерехові блешні (кастмастер / Nories Metal Wasaby / SMITH Flaky)
ВОБЛЕРИ. Якщо ви розраховуєте на хижу трофейну рибу? то розмір воблерів міноу може бути аж до 18 см. В моєму випадку це були японські воблери DUO Tide Minnow та SMITH Haluka в розмірах 125-175 мм, а також поппери в розмірах 70-110 мм. Проте навіть не велика хижа риба у морі зовсім не соромиться атакувати приманки майже однакового з собою розміру. Проте воблерна ловля найбільше ефективна лише на світанку? і перед заходом сонця і частково вночі. Тому для тих, хто любить поспати по довше, а в вечорі посидіти на барі або піти на дискотеку ці приманки можуть не знадобитись.

ВИТРАТНІ МАТЕРІАЛИУдивлён:
Флюр в діаметрах 0,16 0,22 0,35 мм і товстий потрібен лише якщо будете брати потужні комплекти снастей з розрахунком на трофей?.
Гачки під силікон Marukyu спеціально призначені серії від японської компанії DECOY SG-1 size M та L, SG-3 а також набір офсетних і звичайних гачків для класичних віброхвостів у розмірах від 2-х до 4-х дюймів. Пачка двійників у розмірі #2
Грузила типа витягнута крапля вагами 7-15 гр, джиг головки під силікон 2-4 дюйми в вагах 3-10 гр і такі самі ваги розбірних джигових грузил.
Застібки дрібного і великого розміру по пачці.

ЗАГАЛЬНІ РЕКОМЕНДАЦІЇКлёвый:
- В сильну спеку у морі на малих глибинах більшість риб шукає місця з затінком і там масово скупчується. Якщо це місця з глибинами 10+ метрів, то там вода може бути більш прохолодною біля дна я рибі там може бути комфортно навіть у спеку.
- При рибалці з берега самий комфортний час від сходу сонця і + 2 години. Через пару годин після сходу сонця на пляжі збереться велика кількість відпочиваючих і просто глядачів які можуть створювати певні незручності, крутячись постійно під ногами або плаваючи там, куди потрібно закидати приманку. І так триває до самої темряви. Ввечері пелагічна риба також активізується за пару годин до заходу сонця і навіть у повній темряві можливо непогано половити.
- Обов’язково прочитайте про ті види риб, що водяться у місці вашого відпочинку. Дехто з них може мати отруйні шипи на плавниках або на тілі. Дехто може мати гострі небезпечні зуби і поранити вам руки під час зняття з гачка. Краще за все мати з собою ліпгріп, та корнцанг щоб будь-яку невідому рибу знімати з гачка без ризику для здоров’я. 
- Раджу переглянути на Ютубі декілька тематичних відео з рибалки саме в тих місцях куди ви їдете відпочивати щоб розуміти які умови вас чекають на березі і під водою, які види риб, якого розміру і на які приманки найчастіше фігурують у кадрах цих відео. Навіть якщо брати турецьке узбережжя, то в один бік від Анталії у бік населеного пункту Сіде ви матимете велику кількість пісчаних пляжів і повну відсутність скель, то в інший бік біля Кемеру матимете кам’янисті пляжі і велику кількість диких скель що заходять у море з величезними скелястими брилами під водою.

РЕЗЮМЕПодмигивает
Ловити варто, ліцензія не потрібна, виходять яскраві фото з новими видами риб яких ви ніколи не ловили і ви зможете похизуватись перед своїми знайомими новими прикольними трофеями, комплект можна провезти без додаткових витрат.

 

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!