В пошуках плотви


 

На календарі 21 березня звичайнний робочий понеділок, цілу зиму в колективі рибаків тільки було і чути весняний хід плотви, які екземпляри ловляться, в кого які попадались трофеї, все це наганяло неймовірний ажіотаж і присмак невідомості. Для рибаків з західних областей плотва це звичайна рибка до 200-300грам рахуються хорошими екземплярими, але в моїй уяві після цих всіх розповідей здавалось що це йде величезний косяк плотви, який на своїй дорозі до нересту клює на будь що, не потрібно складну ароматику прикормки, не потрібні тонкі оснастки, делікатних гачків просто закидуй і лови. І величезні батони будуть радувати своїми покльовками. Ті думки не давали заснути кожен рибак мріє про таке ельдорадо. Але все по порядку.....

Повертаємось до понеділкового вечора 21 березня, закінчувався робочий день і тут вечірній дзвінок, по словам експерта риболова на іншій стороні дроту, твердим впевненим голосом дає наводку ПЛОТВА ЙДЕ ПОВНИМ ХОДОМ!!! Клює не встигають ловити, хлопці приїжайте в вас в житті такої рибалки не було а як не приїдете то пропустите цей короткий хід плотви, 10хв була тишина і роздуми по логістиці, що де купити як все спакувати чи навязані поводки чи є в наявності мотиль. Напруга зростала... Відкрили прогноз погоди і були злегка шоковані сніг, дощ, ну все як ми любим, розумієм ці перепади нам не на руку і на рибу вони також вплинуть, закрадались сумніви чи буде ця поїздка успішна??? Але Вирішили що ми не можем пропустити хід плотви,і як казали в часи СССР, цей крилатий вислів залишився і досіх пір "Матч состоится в любую погоду". І так вечірні приготування на швидку руку, Максим варить класичну пшонку, вяжем поводки і в 3 годині збираємся на базі, грузимся і вирушаєм в дорогу в верхів'я київського водосховища.

Виїхавши за Київ сміялись і думали чи взяли ми з собою бур і ящик з балалайками на всякий випадок. Приїхавши на місце продовжили рух з нашим багажом на лодці на острів де і мав бути наш одно-денний табір. Ех красота то яка, сосновий ліс...падає лехкий сніг відчуття екстримальної рибалки. Чим більше складнощів тим приємніший приз в нашому випадку приз буде плотвою.

 

Десантувались на березі....пейзажі такі, що просто картини писати, в такій мальовничості і  тишині приходить душевний спокій, цивілізація далеко далеко.  Змінюються пори року – і кожна з них дарує нам свою особливу красу. Українська природа Така казкова, така тендітна… Оспівана Шевченком, Франком, Лесею Українкою, і не лише ними. Усі видатні українські письменики, митці, не могли не звернути на неї уваги, вони милувались нею, захоплювались, присвячували свої найкращі вірші. Наша природа жива, неповторна і така багата. Де ще, у якій державі на одній єдиній території співіснують поряд такі різні ланшафти степ і ліс, гори і море? І нам рибакам які вирушають на рибалку не за куском риби а за душевним спокоєм потрібно зберегти цю красу.

Помилувавшись краєвидами приступаєм і до самої рибалки. На вигляд цей канал довжиною 40м можливо більше можливо чуть меньше, думаю от буду ловити пікерком або медіумом но не тут то було але все по порядку. Першим ділом замішуєм прикормку щоб вона настоялась попила водички і відкрила свій аромат стала робочою. Прикормку використовували просту магазину з добавляням різних живих компонентів, корм вибирали темного вітінку, головне щоб були спливаючі частинки які будуть приманювати нашу рибку. І з добавлянням грубої фракції виступило зварене пшоно. Я замішував чисту прикормку Максим замішувався не на простій воді а на меласі щоб в плотви пришвидшувалось травлення і вона не насичувалась кормом. 

З насадки використовували опариш мотиль і хробачок стандартний набір любого фідермена.

 

 

Замішались і розійшлись по місцям. Для сьогоднішньої сесії я рішив ловити на фідер медіум класу Zemex Hi-Pro Heavy 13ft до 120грам.

Но для цих умов він не підійшов по проміру дна визначили преспективну точку ловлі, під іншим берегом йшла канавка з глибиною до 3метрів, для не величкого каналу виявилось що 100грамову кормушку просто зносить і втримати її на точці ловлі просто не реально, сильна течія фідер згинала в сильну дугу, все таки цей фідер краще використовувати для ловлі карпа на озерах або для водосховищ,на річках не з потужною течією, сильну течію він не дуже добре тримає, і ще одним критерієм,  в мене стояв грубий шнур він і зробив ще більшу нагрузку на сам фідер, для таких умов потрібно було ставити тонкий шнур діаметром 0.12лб з шок лідером але нажаль такого шнура на намотаній катушці не було в запасі.

Зрозумівши що потрібно щось міняти всетаки перевязав оснастку на інший фідер який саме краще підходить під такі умови. З оснастки використовував інлайн чудово розумію що  монтажі є набагто кращі і комфортніші, як несеметрична петля як петля гарднера, але в спорті дозволений тілький інлайн і стараюсь завжди ловити на нього хоча моментами додає багато складнощів. 

 

Фідер який спас ситуацію. 

 

Почали активно кормити рибу, розуміючи що на такій течії перекормити рибу не можливо. Просидівши годину без покльовок, щось закрались в нас сумніви але рідкі покльовки рибки всетаки моментами радували нас. В основному клювала дрібна густірка

 

Но це не ті батони про які ми так довго мріяли, багато експерементували як з подачою приманки так і з поводками і гачками. Пробували різні ароматні діпи з східними спеціями і іншими смачними запахами але стабільності в кльові не було.

Коли прикладаєш так багато зусиль і результату немає, це подавляє хочеться вже моментами здатись, самі знаєте настрій коли ви успішно підбираєте ключ до риби, а коли наоборот,  можливо і у вас було, що невдалі рибалки відбивали все бажання продовжувати, але потрібно все логічно обдумати найти обяснення цим ситуаціям і зрозуміти що можна зробити, проаналізувавши ситуацію зійшлись на тому що нічні морози зупинили хід плотви і вона зупинилась, ще одна версія що прохідна плотва вийшла вже з цих місць і пішла дальше подорожувати. Вирішили закінчити рибалку, гарно поспати і в другий день переїхати на інше місце за реваншом. Результат цього дня десяток дрібноти.

 

День 2

Не клює в дома на дивані

Ми поспавши, відпочивши, вирушили знову в експедицію за плотвою, миж так просто не здамося, вже амбіції призупинились, мрії про батони потрошки згасали булиб раді і простій плотві, вирішили ще в ночі виїхати. І знову дорога і пошук плотви

 

Прибувши на місце роскладались ще за темна.

 

І все по новому замішування прикормки, роскладання фідерів, промірування дна визначення точкі ловлі. Набір такий самий фідер медіум Zemex Hi-Pro катушка драгон 4тис і кормушки вагою 60грам і тут цей набір в цих умовах був ідеальним.

Зробивши висновок по передньому дні, внесли певні корективи і в прикормочну програму також, плотва риба яка все їсть, але в різні погодні умови і в різних водоймах вона реагує на різний склад самої прикормки по різному, на виставці придбали прикормку польського виробника Dragon  по запаху нагадує всім відомий G-Stream но в самій прикормці присутня копра меласа яка подобається плотві також прикормка має в собі антрактант мотиля.

 

Як говорять старші люди першим хорошим признаком, що плотва починає свою подорож це розпускання верби. Ці народні забобони найшли в цей день виправдання.

Кільця квівер тіпа обмерзали і разом з тим почала клювати весняна плотва.

Клювала стабільно в основному на опариш з хробаком. Інші насадки були меньш результативні дистанція була біля 60метрів. В хорошій компанії, весняне срібло радувало нас активними покльовками. На прикормку поступово ставала плотва комбінація з насадкою працювала. 

 

Рядом дідус привіз своїх внуків на рибалку, які також половлювали плотву а інколи і дуплетами тягали рибку.

 

Коли в сусідів все таки пройшов ажіотаж, наш прикормочний стіл втримував рибу і стабільно її половлювали, але ми приїхали не за заготівлею риби, все таки знімали передачу, і самі зйомки віднімають час. Зловивши свою норму,втомлені після двох днів рибалки, почали збиратись додому, місія виконана. Ніодна рибка не пострадала в зйомках передачі всі рибки були випущенні назад на волю.

 

Незабаром на Телеканалі Трофей.

https://www.youtube.com/watch?v=trUgh-so7_w

 

 

 

 

 

 

 

Комментировать
Отличный блог, прочитал с удовольствием! 5 +++++
Дякую дуже приємно!
Трудова рибалка получилась дякую за коментарі
Даже я похвалю ))) правда некоторые тактические ошибки были...
Нормальную плотву я ловил лет пять назад, когда часто попадались в кило, полтора и более, то что ловят сейчас - это печалька...
пс: ну и классика сьемок кино о рыбе - поехал на леща, наловил карася, поехал на плотву - клюет густера )))
Хорош Петя!А внучки такие упитанные на последнем фото)
))))я зрозумів що в Міті появилось підпільне імя внучок))))
отличный блог,5+++++
один вопросик:зачем так корма много?как для поросят )))
дякую багато корму та ні я використовую на рибалці 3кг прикормки в принципі завжди хватає.
мне показалось,что ведра полные )))
Немножко экстремально... А так - на 5+!
Від мене 5 зірочок! Прекрасний блог, чудова рибалка! Давай ще!
Дякую будем продовжувати в томуж дусі)
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!