Донна ловля товстолобика


Останнім часом все частіше на водоймах можна зустріти рибалок, які ловлять товстолобика на поплавкову снасть. З винаходом технопланктону і доступністю спеціалізованих поплавців оснасток такий вид риболовлі набув популярності. Але піонерами в риболовлі на товстолоба завжди залишаться рибалки - спінінгісти, які починали ловити його на донні снасті, винаходячи і використовуючи різні прикормки.

Вони і сьогодні з успіхом дістають «невловимого» з глибин. Як правило, в більшості випадків це строкатий товстолобик, який на відміну від білого, основного об'єкта поплавочников, досягає більших розмірів.

Місце лову

Перед тим, як почати полювання на «невловимого», необхідно добре вивчити водойму - де він «гуляє», розібратися, в який час годується. Риба ця в глибоких ямах корм не шукає, так що треба шукати горбки, височини на дні. Улюблене місце товстолобика - мілководді, далеко від берега. З огляду на розміри риби, спінінги потрібно встановлювати не ближче, ніж 6 м один від одного, що допоможе уникнути сплутування снастей при виведенні.

Cнасть

При доннiй ловлі необхідний дуже міцний спінінг. Основна волосінь - монофіл або шнур, за великим рахунком, все одно. Але оскільки клювання товстолобика потужні, а опір при виведенні риба робить дуже сильний, все-таки краще волосінь. Можна використовувати коропову волосінь діаметром від 0,3-0,35 мм, поводок від 0,2-0,3 мм. Гачки повинні бути бездоганно гострі, міцні, але при цьому легкі. Поводок - не менш 50-70 см, оскільки товстолобик досить обережний і недовірливий.

Прикормка

Обов'язковою умовою успішної риболовлі на товстолоба є підгодовування місця лову. Підгодовування можна доставити в намічену точку за допомогою човна або годівниці. Можна використовувати невеликі годівниці, але обов'язково з великої осередком. Прикормка набивається нещільно, щоб частинки корму могли безперешкодно спливати. Якщо дно в місці лову мулисте, то краще використовувати годівниці, які на дні перевертаються відкритою стороною вгору. До складу прикормки повинен входити так званий «гейзер», в цьому випадку частинки корму починають спливати, і над підгодовані місцем утворюється «хмара», ось воно-то «невловимого» і приваблює. Товстолоб починає ходити навколо підгодованого місця колами і збирати корм.

Насадки

Ловля товстолобика йде на абсолютно будь-які рослинні наживки: маринована кукурудза, зелений горошок, м'якоть молодого рогозу. Однією з найбільш вдалих наживок можна назвати трохи зварений молоденький горох. Останнім часом рибалки почали використовувати плаваючі приманки. У рибальських магазинах можна придбати цілий ряд аналогічних наживок.

В добре підгодованому місці непогано працює така насадка, як «сендвіч». Необхідно одягнути на гачок три зерна кукурудзи, які виводяться безпосередньо на поводок. Після робиться ковбаска з макухи і глини, яку теж потрібно вивести на поводок, потім знову одягаються три зернятка кукурудзи перед гачком і ще три наживлюються на сам гачок. Ця наживка хороша тим, що при використанні, немає необхідності застосовувати грузило, і до того ж ковбаска працює ще і приманкою.

Ловля на технопланктон

В принципі в цьому способі риболовлі немає якихось секретів. У торгових точках продаються готові комплекти для лову на цю снасть. У них входять: вантаж, «зав'язана паличка товстолоба» і 3 бочки технопланктона. Особливістю цього варіанту лову є плаваючі над дном гачки, цього добиваються за допомогою пінопластових кульок. Частинки технопланктон піднімаються вгору, залучаючи товстолобика, а плаваючі гачки легкодоступні рибі. Повідці в даній оснащенні повинні бути недовгими, еластичними і міцними.

Клювання товстолоба

При очікуванні клювання необхідно розслабити фрикціон котушки майже повністю, щоб при клюванні була незначна натяжка. Клювання проявляється наступним чином: спочатку волосінь натягується, потім слабшає і знову натягується. Сильно підсікати не треба, необхідно просто із зусиллям потягнути оснащення і не давати слабини.

Підводячи підсумок сказаному, можна зробити висновок: товстолобик дуже сильна і недурна риба, недооцінювати його не можна! Всі снасті - вудилища, волосіні, вертлюжки і застібки, особливо гачки - повинні бути високої якості. Обов'язково відпускайте фрикційне гальмо котушок або використовуйте «бий-транер», щоб риба могла безперешкодно змотувати волосінь до вашої підсічки. Виведення товстолобика вимагає вправності. Рідко, коли «невловимого», особливо великого, вдається завести в підсак з першого разу.

 

Комментировать
Комментировать
Надоела реклама?
Поддержите DIRTY — активируйте Ваш золотой аккаунт!